News Bar – kako jeftini humor skupo naplatiti

Hrvatska radiotelevizija donijela je na svojemu programskom kolegiju odluku da se u nedjelju 20. ožujka 2016. godine neće emitirati emisija Montirani proces, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom. Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Montirani proces satirični je magazin od 45 minuta skupine iz ‘News Bara’ koji se prikazivao u odličnom nedjeljnom terminu u 21 sat na HRT 1.

Navodno je cijena jedne emisije 200 tisuća kuna, a potpisan je ugovor za deset emisija – što iznosi dva milijuna kuna. Ipak, snimanja novih emisija neće biti.

Skupina satiričnog portala ‘News Bar’ prije HRT-a gostovala je na hrvatskoj komercijalnoj RTL-televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘News Bar’ u svojim početicma krenuo je videom, radili su video isječke, zatim je došao portal, a iza toga TV emisija.

Njihove satirične izmišljene vijesti s portala dobile su mnoštvo sljedbenika.

Osnivač i nakladnik ‘News Bara’ Vlado Lucić, vlasnik je i direktor tvrtke Marx media. Tvrtka Marx media 2014. imala je 720.000 kuna prihoda prema pisanju Poslovnog dnevnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘News Bar’ Vlado Lucić pokrenuo je 2011., još dok je radio za 24sata. Nakon prvog videa dobio je žestoke kritike. Ideju mu je dao urednik, stalno je pričao o svom frendu konobaru koji ima dvije verzije stvari koje mu se događaju, onu stvarnu i onu drugu, i tako je nastalo ime ‘News Bar’. Angažirao je Peđu Bajovića i Jadranka Glavačevića da vode vijesti, bili su u konobarskim uniformama. Imalo je dobru gledanost na webu 24sata. Kad se ‘News Bar’ malo uhodao, ušli su u pregovore s nekoliko portala. Na kraju su afirmirali vlastiti portal, koji im je ostao glavni kanal za plasman zafrkancije, a većina posjeta dolazi im preko Facebooka.

Iako po mišljenju Agencije za elektroničke medije ‘News Bar’ nije medij, nego zabavni site, newsbarovci su pri HND-u inicirali osnutak Zbora satiričnih novinara kojem je Vlado Lucić predsjednik. “Stalno se provlači pitanje je li ‘News Bar’ novinarstvo ili se mi samo igramo novinara. Ni osnivanje Zbora nije bilo lako, vodili smo s HND-om duge razgovore oko toga što se može smatrati novinarskim radom, a na kraju je presudila praksa – ispostavilo se da su karikaturisti imali svoj zbor, pa onda možemo i mi, jer satirički komentiramo, odnosno kritiziramo društvenu i političku realnost, u nekoj vlastitoj umjetničkoj formi”, rekao je Vlado Lucić za HND.

Vlado Lucić: Ne postoji desna satira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Politička satira po svojoj prirodi ima lijevi predznak, ali to znači da podržava liberalne stavove, a ne lijevu političku opciju. Satirom se ne može baviti netko tko vjeruje u dogme i svetinje, jer ona mora rušiti tabue. Satira odbacuje ograničenja i granice, ako je ograničena, onda više nije smiješna. Naravno, i tu postoji granica. Nikada nećemo biti Charlie Hebdo, iako mi je jasno da i takva vrsta satire mora postojati, kao zadnji dokaz demokratskog društva. Desna satira? Ona ne postoji. Pa, s čime će se oni sprdati, s ljudskim pravima? Volio bih vidjeti neku desnu satiru. U Americi se pojavio Stephen Colbert koji je bio kvazidesničar, konzervativac, no zapravo se rugao njihovim stavovima. Dosta republikanaca to nije shvaćalo i pratili su njegov program, ne shvaćajući da se sprda s njima”, ocijenio je za Vlado Lucić.

Uz Lucića, ‘News Bar’ stvaraju Zvonko Hrabar, Domagoj Zovak i Borna Sor. Jedna od prvih zafrkancija kojom su dospjeli među širu publiku bila je o rezultatima “sedmogodišnjeg istraživanja znanstvenika s Instituta Franje Arapovića” koji su navodno otkrili da su Hrvati podrijetlom Srbi: vijest je, ali za ozbiljno, prenio cijeli niz portala, osobito srbijanskih. A i s drugim se “vijestima” znalo dogoditi da su ih neki protumačili kao ozbiljnu vijest.

Prošle godine potpisali su ugovor s RTL televizijom i nedjeljom navečer počela se prikazivati emisija ‘News Bar’, televizijski izdanak svojeg internetskog portala za satiričnu inačicu aktualnih, ponekad stvarnih, uglavnom pretjeranih, a povremeno i nestvarnih događaja. Dobno ograničenje za emisiju bilo je označeno da program nije primjeren za mlađe od 12 godina, a prikazivala se u kasnim noćnim satima.

Nakon samo šest mjeseci došlo je do razlaza s tom televizijom i skupina ‘News Bara’ prekinula je partnerstvo s RTL-om i svojom satiričnom emisijom prelazi na HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući sredinom siječnja ove godine na N1 televiziji upitan koga će sada kritizirati jer je na vlast došla desnica, Vlado Lucić odgovorio je “Mi se uvijek priklanjamo vladajućima. Mi ćemo samo raditi o ovima koji su pravi problem.”

Nakon odluke Hrvatske radiotelevizije da više neće emitirati emisiju Montirani proces, Lucić i Sor poručili su kako će ‘News Bar’ ići dalje, ističući kako su preživjeli i teža vremena te da nitko neće ubiti satiru, no, ocjenjuju da je posljednji potez HRT bio jako loš jer su, ističu, sad i privatne televizije dobile poruku ‘nemojte ovo emitirati’.

Autori ‘Montiranog procesa’ naglasili su također da još ne znaju što će biti s emisijom i hoće li se početi prikazivati na nekoj drugoj televiziji. Ističu da to ovisi o dogovoru s nadležnima na HRT-u protiv kojih, kako navode, još nisu odlučili hoće li podnijeti tužbu za klevetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.