Novi roman Hrvoja Hitreca o barunu Trenku

Foto: snimka zaslona

Nakon romana ‘Kolarovi’, o našoj političkoj povijesti 20. stoljeća, te ‘Što Bog dade i sreća junačka’ u kojem se bavi 19. stoljećem i banom Jelačićem, Hrvoje Hitrec u trećem je romanu iz tog ciklusa, pod naslovom ‘Špilberk’, zašao u 18. stoljeće, vrijeme baruna Trenka, javlja HRT.

Hitrecov novi roman, predstavljen u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, priča je o vojniku, gospodinu, kockaru i junaku, sinu pruskog časnika barunu Trenku, koji je bio najpopularniji ratnik u tadašnjoj Europi.

“Preživio je 102 dvoboja i 14 ranjavanja, ali ne i zatočeništvo u zloglasnom Špilberku. Nije to nekakva romansirana biografija baruna Trenka, nego je to roman o Špilberku, o tamnici gdje su zaglavili mnogi politički protivnici Marije Terezije”, pojašnjava Hrvoje Hitrec.

Za Hitreca Špilberk je zapravo druga strana medalje prosvijećenog apsolutizma. Kako je istaknuto na predstavljanju, danas je povijesni roman zbog užurbanosti i briga često zapostavljen.

“Danas ljudi žive u jednom drugom društvenom okruženju i bore se za sutra. Stalno misle na egzistenciju, stalno su u ljušturi ovoga danas i zaista se nemaju vremena vraćati u prošlost”, komentira voditeljica tribine DHK-a Lada Žigo Španić.

Povijesni roman izrazito je važan i edukativan žanr koji svakako treba očuvati. Hrvoje Hitrec stvorio je napetost između već poznatih činjenica i svoje priče te izgradio posve nov portret baruna Trenka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt