‘Palica sv. Nikole’ – prva taktilna slikovnica u 3D tehnici

Zagreb, 02.02.2018 - Promocija prve taktilne slikovnice nastale u tehnici 3D tiska po predlošku Ivane Brlić-Mažuranić "Palica sv. Nikole". foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Prva taktilna slikovnica, nastala u tehnici 3D tiska po predlošku Ivane Brlić-Mažuranić “Palica sv. Nikole”, projekt učenika i učitelja Osnovne škole Pećine iz Rijeke s inovativnim rješenjima za djecu oštećenog vida, predstavljena je u petak u Tiflološkom muzeju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikovnica je nastala u Osnovnoj školi Pećine koja ima Odjel za djecu s oštećenjima vida i prvu knjižnicu u Hrvatskoj s taktilnim slikovnicama i dječjom literaturom na brajici. Dio je šireg projekta promocije Ivane Brlić Mažuranić u sklopu kandidiranja Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

“Osmislili smo taj projekt kako bismo pomogli Rijeci u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, a pozornost smo, u suradnji s raznim ustanovama, dali Ivani Brlić Mažuranić jer je jedno vrijeme živjela u Rijeci”, rekla je Jasna Vukonić-Žunič u ime te škole.

“Slikovnica izgleda mala, ali za nas je jako vrijedna”, istaknula je, najavivši njezin prijevod na engleski, talijanski i slovenski, za potrebe međunarodne promocije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt promocije Ivane Brlić Mažuranić obuhvatio je niz aktivnosti, među kojima je bilo i imenovanje stuba pored škole po Maliku Tintiliniću, izrada taktilne slikovnice bila je jedna od njih.

Slikovnica s 3D isprintanim dijelovima motiva iz priče, uz tekst na brajici donosi i uobičajeni tekst namijenjen onima koji nemaju problema s vidom. Prati je i posebna aplikacija za mobitel i računalo s govornom inačicom sadržaja.

“Budući da je osnovna ideja kako je riječ o projektu za djecu i zbog djece, odlučili smo da će slikovnicu izraditi djeca, učenice naše škole, prije čega su prošle senzibilizacijske radonice”, napomenula je Javorka Milković, jedna od sudionica projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesorica likovne kulture Jadranka Herceg izradila je gipsane modele prema dječjim radovima, koji su poslužili za elemente od krute plastike s motivima iz slikovnice, zahvaljujući kojima je ona periva i otporna na oštećenja. Svaka njezina stranica, od njih desetak, printala se 12 sati.

Sven Maričić, jedan od pionira 3D tehnologije u medicini, u projektu je sudjelovao volonterski, a pozvao je i ostale koji imaju mogućnost 3D ispisa da pomognu projektu kako bi slikovnica bila dostupnija što većem broju ljudi.

“Znanost je ovdje da bi pomogla svima, posebno onima kojima treba pomoći da se integriraju u društvo, a ovaj je projekt za mene bio trenutak u kojemu se mijenja život”, rekao je Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranici www.uspjeh.eu nalaze se modeli koji se mogu besplatno isprintati.

Slikovnica je objavljena uz financijsku potporu prikupljenu humanitarnim koncertom “Da i oni čitati mogu” Lions kluba Korzo iz Rijeke, u suradnji s projektnim timom, među kojima su Josip Šore i tvrtka 3Dreams. Za daljnje aktivnosti planira se prijava na razne izvore financiranja, uključivši i EU fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.