(VIDEO) Papa Franjo o optužbama protiv čileanskog biskupa: Sve su to klevete, je li vam to jasno?

Foto: Fah

Po ulasku u zrakoplov 18. siječnja i neslužbenom obraćanju i blagoslovu koji je Papa dao posjetiteljima što su stajali nedaleko od samog zrakoplova, nekolicina čileanskih novinara postavila je pitanja Papi glede slučaja Juana Barrosa, biskupa iz Osorna. On je optužen za zataškavanje zlostavljanja koje je počinio o. Fernando Karadima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je dao izjavu radiju ADN u Čileu, govoreći da se ništa ne može utvrditi dok se ne nađu dokazi.

„Tek kada se budu iznijeli dokazi protiv biskupa Barrosa, onda možemo popričati. Ne postoji ni jedan jedini dokaz protiv njega. Sve su to klevete. Je li vam to jasno?”, istaknuo je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je izjava u medijima dovela do raznih interpretacija zbog čega se službeno oglasio i kardinal O’Mally, nadbiskup Bostona.

Biskup Barros bio je tajnik o. Fernandu Karadimi, svećeniku kojeg je Crkva osudila za spolno zlostavljanje. Međutim, građanski sud u Čileu nije ga mogao osuditi jer je prošao rok zastare.

Podsjetimo, papa Franjo je prošli ponedjeljak doputovao u Čile što je još jedan u nizu njegovih posjeta Americi. Do sada je posjetio Meksiko, Ekvador, Boliviju i Paragvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO) Papin poziv katolicima iz Perua: Borite se protiv ‘globalizacije ravnodušnosti’

Papa se kod ovog posjeta javno ispričao zbog jednog dijela crkvenih službenika koji su povezani sa seksualnim skandalima u toj zemlji. Papa se u dijelu svog protokola susreo sa žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Franjo je jasno obilježio ovaj put kritikom i javnom isprikom zbog onih crkvenih službenika koji su zlouporabili svoj položaj i u ugled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I ovdje, ne mogu izraziti bol i sram koju osjećam zbog nepopravljive štete nanesen djeci od nekih crkvenih službenika”, poručio je papa Franjo u svom službenom govoru pred predsjednicom Michelle Bachelet i drugim čileanskim visokim dužnosnicima.

Papa je u nedjelju završio sedmodnevnu turneju po Latinskoj Americi tijekom koje je posjetio Čile i Peru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.