Papa Franjo zaredio 19 svećenika, među kojima je i Hrvat fra Stjepan Brčina

„Ne slaviti misu užurbano, ne držati dosadne propovijedi, nikada ne odbiti krštenje onome tko ga traži, biti milosrdan te radije se sviđati Bogu nego samima sebi“, preporuke su pape Franje koje je izrekao u homiliji u Bazilici svetoga Petra, na misi svećeničkog ređenja devetnaestorice kandidata – među kojima je i jedan Hrvat, konventualac fra Stjepan Brčina – na nedjelju Dobroga Pastira i 52. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 26. travnja, prenosi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući da je Isus „jedini veliki svećenik Novoga saveza”, ali u kojem čitav narod postaje „svećenički”, Papa je istaknuo da Gospodin svejedno izabire pojedince, kako bi javno u Crkvi u njegovo ime izvršavali istinsku svećeničku službu na korist svih ljudi, nastavljajući njegovo poslanje učitelja, svećenika i pastira. Biskup „riskira” i izabire svećeničke kandidate, „kao što je Otac riskirao sa svakim od nas”, napomenuo je papa Franjo, prenosi IKA.

„Ovo je hrana za Božji narod: da vaše homilije ne budu dosadne, da stižu sve do srca naroda, jer proizlaze iz vašega srca – budući da ono što njima govorite jest ono što imate u srcu. Tako se prenosi Božja riječ i tako će vaša pouka biti radost i podrška Kristovim vjernicima. Neka miomiris vašega života bude svjedočanstvo, primjer koji izgrađuje“, potaknuo je Papa novoređenike, upozoravajući da su riječi bez primjera prazne; puke ideje koje nikada ne dotiču srce nego čak i čine zlo.

„Kad slavite misu, budite svjesni onoga što činite. Nemojte brzati! Nasljedujte ono što slavite – nije to umjetni obred“, napomenuo je Papa dodavši: „U krštenju pak pridružujete nove vjernike Božjemu narodu. Nemojte nikada odbiti krštenje onomu tko ga traži! Sa sakramentom pokore otpuštate grijehe u ime Krista i Crkve“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„A ja vas u ime Isusa Krista, Gospodina, i njegove zaručnice, svete Crkve, molim da se ne umorite biti milosrdni”, rekao je Papa novoređenicima. „U ispovjedaonici ste da opraštate, a ne da osuđujete! Nasljedujte Oca koji se nikada ne umara opraštati”, rekao im je Papa.

„Svjesni da ste izabrani među ljudima, izvršavajte Kristovu svećeničku službu u radosti i ljubavi, želeći se svidjeti jedino Bogu, a ne samima sebi. Ružno je to kad svećenik živi da bi se svidio samome sebi… Pravi se paunom!”, primijetio je Papa. „Imajte uvijek pred očima primjer Dobroga Pastira, koji nije došao da bude služen, već da služi” i koji nije „ostao u svojoj ugodi”, već je izlazio, tražio i spašavao one koji su se izgubili, potaknuo je u homiliji papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.