Pogledajte film ‘Ćelija za doktoricu’ – poklon za dan herojske obrane grada Vukovara

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski filmski institut stavlja na raspolaganje besplatni pregled filma “Ćelija za doktoricu” u povodu obilježavanja dana herojske obrane grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je poklon hrvatskim braniteljima, svim stanovnicima herojskog grada Vukovara i cijelom hrvatskom narodu i, kako navode, služit će kao vječna uspomena na teške, ali slavne dane koji će zauvijek ostati upisani u hrvatsku povijest. Malobrojna skupina hrvatskih branitelja uporno, srčano i odlučno branila je napadnuti grad. Drama bitke i žrtva cijelog grada omogućila je Hrvatskoj osposobiti narod za obranu te je ujedno pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost.

Film “Ćelija za doktoricu” može se pogledati na poveznici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Sadika Biluš bila je jedna od mnogobrojnih medicinskih djelatnika Vukovarske bolnice ali i jedna od malobrojnih, onih koji su ostali u bolnici za vrijeme Domovinskog rata, 1991 godine. Vodeći se plemenitim kodom Hipokratove zakletve i veličinom svoga ljudskog srca, časno je pomagala svim ranjenicima, civilima i potrebitima u ratnim danima razaranja grada.

Pod vodstvom srbijanskog predsjednika Miloševića, JNA, Srbija i Crna Gora te četnici započeli su napad na Republiku Hrvatsku i njen teritorij oružanom akcijom na Vukovar u lipnju 1991 godine, sa 80,000 mobiliziranih vojnika, čemu treba pribrojati 1,600 tenkova i oklopnih transportera, 980 oruđa zemaljskog topništva, 350 protuzrakoplovnih topova, 750 cijevi za djelovanje po zemaljskim cijevima.

Obrana grada s Hrvatske strane brojala je 1,850 slabo naoružanih dragovoljaca koji su hrabro stali u obranu grada i Hrvatske domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski agresor rušio je sve pred sobom. Svakodnevno je u bolnicu pristizalo par stotina ranjenika. S Vukovarom u potpunom okruženju, bolnica je ostala bez osnovnog snabdijevanja neophodnog za normalan rad. Medicinsko osoblje radilo je danonoćno u nemogućim uvjetima, na granici ljudskih mogućnosti kako bi bolnica koliko toliko funkcionirala. Bolnica je konstantno bila pod topovskom paljbom, gotovo u potpunosti uništena.

Padom bolnice i obrane grada, ranjenici su odvoženi od strane JNA i srpske vojske na masovne likvidacije a neki u koncentracione logore na ispitivanja i mučenja. S njima i medicinsko osoblje s čime je srbski agresor i JNA pokazao da ne poštuje Ženevsku konvenciju kao ni konvenciju o pravima ljudi.

Uz film može se pročitati i akademski uradak koji je publiciran u International Journal of Social Sciences:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prosecuting Rape, Sexual Enslavement and Genocide in Time of War: Southeastern Europe 1991-1995” in the International Journal of Social Sciences:  https://www.researchgate.net/publication/310789496_PROSECUTING_RAPE_SEXUAL_ENSLAVEMENT_AND_GENOCIDE_IN_TIME_OF_WAR_SOUTHEASTERN_EUROPE_1991-1995

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.