Portal Architizer nagradio projekt Karlovačkog slatkovodnog akvarija

Foto: fah

Projekt Karlovačkog slatkovodnog Akvarija zagrebačkog studija 3LHD osvojio je dvije A+Awards nagrade, koje dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi – Architizer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji Architecture + Landscape, posvećenoj inovativnim projektima koji stvaraju prirodan okoliš, projekt je osvojio nagradu žirija A+Award i nagradu čitatelja portala A+Popular Choice Award, izvijestio je u srijedu studio za arhitekturu i urbanizam 3LHD.

“Zahvaljujući popularnosti portala i programa A+Awards, nagrađeni projekti predstavljaju se publici od preko 400 milijuna korisnika i čitatelja Architizera”, ističu.

Iz 3LHD-a podsjećaju na neke od prednosti koje njihova projekta koje su ih dovele do nagrada – zgrada akvarija uklopljena je u prirodni okoliš uz Koranu te je potpuno prekrivena zemljom, a koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti i tradicijske kulture.

U središtu je trg s ulaznim prostorom, suvenirnicom, kafićem, čitaonicom i uredima, dok je scenarij izložbe linearan i prati čitav tok krške rijeke, od ‘izvora’ na trgu, preko rampe s akvarijima, špilje i tunela do akvarija koji prikazuju močvarna staništa i sedrenu barijeru.

U 25 bazena Aquatike pliva pet tisuća jedinki od stotinu vrsta riba iz hrvatskih rijeka, a čak 98 posto te investicije, vrijedne 36,7 milijuna kuna, financirala EU kroz program Regionalna konkurentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program A+Awards petu godinu za redom promiče najbolje projekte i proizvode iz područja arhitekture i produkt dizajna te njihov potencijal da imaju pozitivan utjecaj na svakodnevni život.

Za svaku od kategorija žiri odabire pet finalista. Među finalistima žiri odabire pobjednike i dobitnike A+Awards nagrada za pojedinačne kategorije.

Online zajednica među finalistima glasovanjem odabire svoje favorite i dobitnike nagrada A+Popular Choice Awards.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.