Posljednja Da Vincijeva slika na dražbi za 100 milijuna dolara

Foto: Wikipedia

Posljednja slika talijanskog umjetnika Leonarda da Vincija u vlasništvu privatnog kolekcionara prodat će se u New Yorku 15. studenog na dražbi koju organizira Christie’s koji je procjenjuje na stotinjak milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Spasitelj svijeta” (“Salvator Mundi”), slika Krista koja pokazuje iznimno majstorsko umijeće, dugo se smatrala kopijom, ali su stručnjaci poslije potvrdili njezinu autentičnost.

Do danas se sačuvalo manje od 20 platna Leonarda da Vincija, renesansnog slikara, kojega je opus bio cijenjen još za njegova života, navodi Christie’s. Uz “Spasitelja svijeta”, sve slike su u vlasništvu muzeja i galerija.

“Za dražbovne stručnjake, ovo je Sveti gral”, rekao je na medijskom predstavljanju slike Loic Gouzer iz te dražbovne kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slika će prije dražbe biti izložena u Hong Kongu, San Franciscu i Londonu, odakle putuje u New York gdje će je javnost moći vidjeti prije dražbe.

Slika skromne veličine 65 x 45 cm je restaurirana i nakon povijesne izložbe o Da Vinciju u londonskoj Nacionalnoj galeriji 2011. – 12., zadnji put je prodana europskom kolekcionaru kojega identitet nije poznat.

U istoj prigodi 15. studenog ponudit će se i slika “Sixty Last Suppers” američkog umjetnika Andyja Warhola koju čini šezdeset reprodukcija Leonardove “Posljednje večere”, a procjenjuje se na 50 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.