Predstava ‘Jom Kipur ili pomirenje’ ispunila zagrebački HNK: O Domovinskom ratu, traumama…

predstava
Foto i montaža: narod.hr

U nedjelju je u zagrebačkom HNK gostovalo Hrvatsko narodno kazalište Osijek, a izvedena je predstava ‘Jom Kipur ili pomirenje‘.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavu, koja je privukla velik broj gledatelja, a napravljena je prema romanu Ivane Šojat, režirao je Želimir Mesarić.

Uprizorenjem predstave ‘Jom Kipur ili pomirenje’ ujedno je obilježeno 50 godina rada Želimira Mesarića, nagrađivanog hrvatskog kazališnog redatelja i pedagoga.

Predstava o Domovinskom ratu, traumama i pomirenju

Dvosatna predstava bez stanke govori o odlasku dragovoljca Domovinskog rata psihijatru, a kroz razvoj poprima i lirsko-epski naboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako autorica teksta klizi prema nekim šablonama o preispitivanju porijekla zločina(ca) ili muško-ženskim odnosima unutar bolnice i izvan nje, gledatelji možda po prvi put u kazališnim okvirima mogu slušati o srpskim logorima u Srbiji, od Stajićeva do Niša.

Na kazališnim se daskama govorilo o gladi, mučenjima i ponižavanjima kojima su na teritoriju Srbije bili izloženi branitelji i civili iz Vukovara u mjesecima zatočeništva.

>Novi roman Ivane Šojat Kuči ‘Jom Kipur’ – o problematici Domovinskog rata

Gledatelji mogli shvatiti patnju stradalnika Domovinskog rata

Dio gledatelja kroz predstavu može shvatiti i što se uistinu događalo nakon pada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publika je čula i kakvim su mučenjima, batinama i silovanjima bili izloženi i muškarci i žene u srpskom zatočeništvu.

Gledatelj može razumjeti i kako se osjećaju obitelji muškaraca i žena koji se još vode kao ‘nestali’ iz Domovinskog rata, ali i prihvatiti poruku o pomirenju sa samim sobom i drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivni govori naišli na dobrodošlicu zagrebačke publike

Prigodno obraćanje održali su intendantica HNK Zagreb Iva Hraste-Sočo, intendant HNK Osijek Vladimir Ham te Želimir Mesarić.

Redatelj Mesarić u svom je govoru između ostaloga zahvalio autorici romana, a posebno glumcima osječkog HNK bez kojih, kako je kazao, ne bi ni bilo predstave.

Mesarić – kazališni redatelj, pedagog, suradnik

Iako ove godine puni osam desetljeća života, Želimir Mesarić njegovih je čak pet desetljeća darovao kulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj iznimno bogatoj karijeri posvećenoj kazališnoj režiji, Mesarić se istaknuo i u pedagoškom radu te kao suradnik na radiju i televiziji.

Budući da je Osijek među gradovima koji su obilježili Mesarićev rad u vrijeme Domovinskog rata, nedjeljna je predstava bila svojevrsna oda tom dijelu njegova života.

Roman kao predložak za predstavu

Ivana Šojat, nagrađivana osječka književnica i prevoditeljica, sudionica je Domovinskog rata kao dobrovoljka HOS-a.

U svibnju prošle godine Šojat je zatražila da se izbriše iz članstva Društva hrvatskih književnika.

Njezin četvrti roman Jom Kipur, koji je poslužio kao predložak za istoimenu predstavu, objavljen je 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.