Predstavljena knjiga ‘Politika i društvo’: Razgovori pape Franje i francuskog sociologa Woltona

Foto: fah

Na tribini “Mediji i religije” predstavljena je u četvrtak knjiga autora pape Franje i francuskog sociologa Dominiquea Woltona “Politika i društvo”, u kojoj prvi čovjek Vatikana progovara o kršćanstvu, politici, kulturi i društvu općenito.

U organizaciji Hrvatske sekcije Međunarodne unije frankofonskih medija u Novinarskom domu predstavljena je knjiga intervjua s papom Franjom “Politika i društvo”. Papa, rođen kao Jorge Mario Bergoglio, dvanaest se puta susreo s Woltonom, a razgovarali su o kršćanstvu, kulturi, politici i društvu.

Papa u knjizi, kako stoji u opisu hrvatskog izdanja u nakladi Verbuma, progovara o brojnim temama, među kojima su ekonomska nejednakost, siromaštvo, globalizacija, međukulturna i međureligijska pitanja, Europa, europski identitet i jedinstvo Europe te prijetnja ratom.

Wolton je na tribini “Mediji i religije” kao stručnjak političke komunikacije govorio o važnosti medija i njihovoj ulozi u oblikovanju religije u pojedinim državama.

“Odnos politike i vjere u svim državama nije jednak, pa je uloga medija dosta teška”, kazao je.

O samoj knjizi i procesu njenoga nastajanja, Wolton je kazao kako su njegovi razgovori s papom bili razgovori ateista i vjernika, te je zaključio da je papa Franjo dosta politički angažirana osoba te da ističe potrebu gradnje mostova.

“Papa je zaokupljen dijalogom s islamom, da bi se zaustavio terorizam i da bi kršćanske religije imale bolje odnose između sebe”, kazao je Wolton.

Za papu Franju je rekao i da je prvi papa globalizacije, te da je u razgovorima s njim otvorio pitanja povratka crkve vjernicima i siromašnima.

Dodao je da papa u knjizi govori otvoreno i jednostavno, kao laik, te da ga se razumije svugdje u svijetu.

Knjiga Politika i društvo do sada je prevedena na više od 20 jezika, a novinar Marko Raguž o knjizi je kazao da je to vodič i uputa svima kako se može ići zajedno, a da pritom svatko, iz svoje ideološke pozicije, ostane sa svojim identitetom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina