Predstavljena knjiga ‘Prihvaćanje samoga sebe’

prihvaćanje
Foto: VERBUM d.o.o.

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 24. veljače na konferenciji za medije predstavila je knjigu Prihvaćanje samoga sebe. Na konferenciji je sudjelovao mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćanje samoga sebe jedna je od najčitanijih i najpopularnijih knjiga istaknutoga kršćanskog intelektualca i teologa 20. stoljeća Romana Guardinija. Pisana jednostavnim i razumljivim izričajem, ova knjiga daje duboko promišljen odgovor na temeljna ljudska pitanja: „Tko sam ja? Zašto sam ovakav kakav jesam? Jesam li ono što trebam biti? Kako to mogu postati?“

Obična pitanja vlastitoga identiteta

Ova jednostavna i naizgled obična pitanja vlastitoga identiteta, koja si nerijetko postavljamo, skrivaju duboku tajnu ljudskoga života i njegova smisla. Guardini poziva čitatelja da se zaustavi i da se suoči sa sobom te daje razložne smjernice kako doći bliže istini o samima sebi. A ta je istina ohrabrujuća i puna nade jer na početku mojega postojanja stoji inicijativa, Netko tko mi je dao mene. Na početku stoji Onaj koji me je meni dao općenito i kao ovoga određenog koji jesam. Sve do posljednjih određenosti koje postoje u meni, sve do posljednje osobine koja mi omogućuje da u svemu što činim prepoznam samoga sebe.

Guardini u knjizi tako ističe: „Ne smijem izbjegavati to što mi je dano, primjerice u mašti sanjariti da sam netko drugi, da sam taj i taj… radim to i to… mogu ovo i ono… igram tu i tu ulogu… Ne smijem bježati ni od zla u sebi: loše predispozicije, okorjele navike, nagomilane krivnje. Moram ih prihvatiti i stati iza njih: takav sam… to sam učinio… Ne u prkosu, jer prkos nije prihvaćanje već okorjelost, nego u istini, jer jedino ona može naći izlaz iz zla – takav sam, ali želim se promijeniti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći čitatelja tim putem smirenog prihvaćanja samog sebe ova knjiga pomaže doživjeti svaki novi dan kao novi početak u kojem iznova možemo biti sretni jer smo od Nekoga željeni i voljeni, u kojem možemo prihvatiti samoga sebe kao Božji dar svijetu i nama samima te u tome uvijek iznova otkrivati svoj najdublji identitet i svoje ispunjenje.

Knjiga Prihvaćanje samoga sebe u prijevodu Ive Grubišić Ćurić i s predgovorom dr. fra Tomislava Pervana o životu i djelu Romana Guardinija, dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.