Predstavljeno izvorno izdanje “Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića”

Izvorno izdanje knjige Ivane Brlić-Mažuranić “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” predstavljeno je u Češkom domu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu su predstavili voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Ranka Javor, priređivačica knjige Jelena Vignjević, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Berislav Majhut, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, te u ime nakladnika Zvonimir Maštrović

Vignjević je rekla kako je prije stotinu godina književnica Ivana Brlić-Mažuranić morala načiniti više od 1500 preinaka u tekstu da bi joj knjiga bila objavljena.

“Cijelo stoljeće, dakle u svih dosadašnjih 130 izdanja, objavljivana je prepravljena inačica teksta, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Majhut je naglasio da tek sada, u ovom izdanju oživljava izvorni tekst, onakav kakvoga je zamislila njegova autorica.

Knjiga je ilustrirana Ivani Brlić-Mažuranić najdražim ilustracijama čuvenoga češkoga likovnog umjetnika, slikara, ilustratora i scenografa Josefa Lade.

Taj umjetnik ilustrirao je 1930. češko izdanje Šegrta Hlapića, rekao je Majhut, podsjetivši da je Josef Lada ilustrirao i “Dobrog vojnika Švejka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu izvornoga teksta “Čudnovatih zgoda šegrata Hlapića” objavio je zagrebački nakladnik Nova stvarnost.

Hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić (1874. – 1938.) u svijetu je poznata kao jedna od najvažnijih spisateljica za djecu.

Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića. Otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetra. Kada se 1889. udala za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, Ivana seli u Brod na Savi, gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta. Odgojena u narodnome duhu, uz supruga Vatroslava Brlića uključuje se u javni život u krugovima prvaka narodnoga pokreta. Biskup Josip Juraj Strossmayer dodijelio joj je zlatnu medalju za protumađaronska nastojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivana Brlić-Mažuranić objavila je više knjiga za djecu, a među njima i knjigu “Priča iz davnine”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.