Prije 75 godina krenuo je prvi vlak smrti u Auschwitz

Bio je to prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz, gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 milijuna ljudi, piše dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2005. godine u BBC-jevu dokumentarcu “Auschwitz: nacisti i konačno rješenje”, 93 godišnji Oskar Gröning, bivši SS-ovac koji je službovao u Auschwitzu progovorio je o tome što se događalo i tim je istupanjem želio zatvoriti usta svima onima koji su nijekali da se holokaust uopće dogodio.

U ozloglašenom logoru radio je u svibnju i lipnju 1944. i tada je imao 21 godinu.

Upravo u tom razdoblju u Auschwitz je deportirano oko 425 tisuća mađarskih Židova, a čak njih 300 tisuća u ta je dva mjeseca poslano u plinske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Auschwitz je najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke. Nalazio se u Poljskoj, blizu grada Oświęcima (njem. Auschwitz), 50 km zapadno od Krakova i 286 km od Varšave. U rujnu 1939. Oświęcim je pripojen Njemačkoj.

Zapovjednik kampa Rudolf Höß je na suđenju u Nürnberškom procesu svjedočio da je ubijeno 3 milijuna ljudi za vrijeme njegovog vođenja kampa. Kasnije je smanjio tu brojku na oko 1,1 milijun. Godine 1990. dr. Franciszek Piper je procijenio da je bilo oko 1,1 milijun, od toga su oko 90% bili Židovi iz svih zemalja Europe.

Većina je ubijena u plinskim komorama Ciklonom B, drugi su bili ubijani izgladnjavanjem, prisilnim radom, manjkom higijene, pogubljenjima i medicinskim eksperimentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.