Prva znanstveno-kulturno-turistička ruta na svijetu obuhvaća dva kontinenta: ‘Putevima Nikole Tesle’

Zagreb, 08.07.2019. - U Tehnièkom muzeju Nikola Tesla (na fotografiji) predstavljeni su rezultati znanstvenog projekta INCEPTION, financiranog iz sredstava EU - Horizont 2020. Rezultate su predstavili koordinator projekta, Sveuèilište u Ferari i hrvatski partner Zavod za konstrukciju Graðevinskog fakulteta u Zagrebu. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Znanstveno-kulturno-turistička ruta Putevima Nikole Tesle ulazi u proces certifikacije kao prva službena kulturna ruta Vijeća Europe posvećena nekom inovatoru i znanstveniku, izvijestio je ‘Klaster puteva kulture’ koji poziva sve zainteresirane da se priključe tom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na projektu već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i SAD-a.

> Srpsko ministarstvo kulture napalo Hrvatsku zbog navodnog prisvajanja Nikole Tesle

>10. srpnja 1856. Nikola Tesla – sedam nepoznatih i zanimljivih podataka iz njegova života koje niste znali!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>7. siječnja 1943. Nikola Tesla – zašto je direktor FBI-a zaplijenio dokumente hrvatskog genija?

S obzirom na to da obuhvaća dva kontinenta, to je ujedno i prva znanstveno-kulturno-turistička ruta na svijetu.

Institut za kulturne rute Vijeća Europe uvrstio je Puteve Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli biti značajni za Dunavsku regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Lani smo predstavili projekt u Bukureštu te očekujemo da postane, ne samo prvom certificiranom rutom Vijeća Europe, već i prvom UNESCO-ovom rutom posvećenom nekom inovatoru”, kazala je predsjednica upravnog odbora Klastera Manuela Graf.

Podsjetila je i da je arhiv Nikole Tesle već pod UNESCO-ovom zaštitom kao vrijedno svjetsko naslijeđe.

Ruta povezuje Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku, Francusku i SAD

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruta u Hrvatskoj povezuje Senj, kao mjesto u kojem je stolovao Teslin otac te Smiljan kao rodno mjesto znastvenika. Slijede Gospić i Karlovac, u kojima je Tesla pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je niz manjih mjesta kroz ličko-senjski i karlovački kraj u kojima se, ponajprije zahvaljujući lokalnom stanovništvu, pronalaze tragovi Teslina djetinjstva. Zagreb, u kojem je Tesla boravio nekoliko puta, uključuje i Tehnički muzej Nikola Tesla sa zanimljivim demonstracijskim Tesla kabinetom.

Zanimljiva je hidroelektrana na rijeci Krki, kao prva u Europi koja je proradila na principima Tesline izmjenične struje, te stara hidroelektrana Ozalj kod Karlovca. Ruta ima značajan potencijal, ne samo za mjesta vezana za Teslu, nego i za ona u kojima se i danas časti njegovo životno načelo stvaranja, suradnje i napretka, humanosti i sinergije, ističe se.

U Srbiji ruta obuhvaća Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla vidio i obišao kad je 1892. godine posjetio Beograd. Tu je i Negotin kao rodni grad znanstvenika Đorđa Stanojevića te deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede u Srbiji, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su ponajviše zahvaljujući velikom prijateljstvu i suradnji Tesle i Stanojevića.

Na ruti je i Muzej Teslina omiljenog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, zatim manastir Šišatovac, odakle potječe Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Pupina u Idvoru, Teslina suvremenika, prijatelja i svojevrsnog suparnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tesla je 1878/79. živio i prvi put u životu radio u Mariboru, pa je taj grad značajan za razvoj europskih Puteva Tesle, a Slovenija kao lider u primjeni inovacijskih tehnologija u turizmu važna je točka rute. Kako je Tesla studirao u Grazu i Pragu, ruta obuhvaća i ta dva grada. Slijede Budimpešta, Strasbourg i Pariz, gdje je radio i ostavio traga, a tu je još i SAD, gdje je proveo veći dio života.Klaster umrežava gotovo 50 institucija i organizacija iz područja kulture i turizma, poduzetnike i fakultete, u nekoliko zemalja Europe i SAD-a

Iz Hrvatske se uključile brojne organizacije i entuzijasti

Jedna od članica Klastera je i Udruga „Nikola Tesla – genij za budućnost“, krovna organizacija zaslužna za institucionalno pozicioniranje Tesle u hrvatskom društvu Dosad su ostvarili značajne institucionalne aktivnosti (preimenovanje Tehničkog muzeja u Tehnički muzej Nikole Tesle, uvođenje Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije, koji se obilježava 10. srpnja, na dan Teslina rođenja), ali i stvorili stabilnu i respektabilnu platformu koja u Hrvatskoj okuplja vrhunske znanstvene i obrazovne stručnjake.

Rutu podržava i Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba kroz rad dr. Daniele Angeline Jelinčić, stručnjakinje za kulturni turizam. IRMO ima dugogodišnju suradnju s Vijećem Europe odnosno UNESCO-om.

“Ovakva bi ruta bila vrlo značajna za razvoj kulturnog turizma Hrvatske, no i za promicanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga, a što IRMO njeguje kroz niz svojih projekata”, smatra dr. Jelinčić.

Zadovoljstvo što je među nosiocima međunarodne rute Putevima Tesle u Hrvatskoj, izrazila je i Helena Bulaja Madunić čiju je izložbu ‘Nikola Tesla – Mind from the Future’ pogledalo više od 120.000 posetitelja, a koja je sada postavljena u Mađarskoj.

Tesla nas treba ujediniti, a ne poticati sukobe na nacionalnoj razini

Klaster puteva kulture također želi iskazati tugu i osudu, te se ograditi od svih negativnih napisa i projekata vezanih uz Nikolu Teslu koji se pojavljuju u medijima proteklih mjeseci, a koji neprimjerenim aktivnostima i izjavama potiču na mržnju i sukobe na nacionalnoj razini.

To je u potpunosti u suprotnosti s idejama Nikole Tesle, kao i s radom Klastera, a posebno hrvatskih članica Klastera, koje su za svoj izniman dugogodišnji rad na promociji Tesle, dobitnici i brojnih međunarodnih priznanja.

U nadi da će nas Tesla ujediniti, Klaster puteva kulture još jednom poziva sve zainteresirane, koji žele raditi u duhu Tesle, da mu se priključe u razvoju međunarodne rute Putevima Tesle. Jer Tesla bi trebao biti tema za poticanje zajedništva, tolerancije i uzajamnog poštivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.