Publika jedva dočekala koncert Alana Hržice i Petra Buljana u zadarskom HNK-u

Ines Grbić

Koliko su Zadrani svojim duhom i glasom bili spremni za gostovanje Molitvene zajednice Srce Isusovo i Božje pobjede iz Zagreba, istaknutih sastava hrvatske suvremene duhovne glazbe, u svakom je segmentu potvrdio koncert kojeg su Alan Hržica i Petar Buljan izveli u ponedjeljak 6. veljače u HNK-u Zadar. Publika svih uzrasta potpuno je ispunila kazalište čiji je kapacitet sedamsto mjesta, radosno i čeznutljivo sudjelujući u izvedbama gotovo dvosatnog molitveno-glazbenog svjedočanstva vjere, hvale i slave Boga. Veliko zanimanje i želju za tim susretom potvrđuje i da su brojni zainteresirani ostali bez mogućnosti kupnje karata.

Na susretu kojeg su svi doživjeli kao istinsku i pravu duhovnu obnovu, milost je i osobiti znak ohrabrenja i podrške bila i prisutnost zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Nadbiskup je na kraju koncerta, pokazavši oduševljenje doživljenim, prisutnima uputio pastirski blagoslov.

„Božja providnost nas je ovdje dovela. Osjetili smo u srcu da nas Anđela zove, ne samo da pomognemo njoj, nego da, uz Božju pomoć, pomognemo cijelom Zadru. Da se u proslavi Gospodina spusti blagoslov na cijeli grad. Da ovo postane naša suradnja, naša zajednička priča“ rekao je uvodno Alan Hržica, istaknuvši da u Hrvatskoj „Duh Sveti nešto budi“. „Drago nam je što smo došli. Dobili smo puno upita da dođemo u Zadar, a večeras želimo vidjeti je li Zadar došao ovdje. Slavite s nama Gospodina“ potaknuo je Hržica uz taktove prve pjesme ‘Otvori oči mog srca’. U dinamičnom aranžmanu, pjevajući zajedno s publikom ‘Ti izlij svog Duha na nas… dok pjevamo Sveti, Sveti, Sveti, želim te vidjeti’, Hržica je poručio: „O da, Zadar je došao!“.

„Kako je i sam rekao, gdje je dvoje, troje okupljeno u Isusovo ime, On je ondje prisutan. Nas je ovdje mnoštvo. Gospodine, zahvaljujemo ti na tvojoj prisutnosti među nama. Gospodine, molimo te da se u tvoje sveto ime ovdje dogodi ono što je pratilo prvu Crkvu. Kao što čitamo u Djelima apostolskim, kad si silnim i čudesnim djelima potvrđivao sve riječi koje su apostoli govorili. Zahvaljujemo ti Gospodine i molimo te da se proslavi tvoje sveto ime“ uvodne su riječi Petra Buljana, koje su najavile pjesmu ‘Snagom tvog imena’. Slijedile su poznate uspješnice Put i istina, Nek pada, a publika je snažno popratila i Nova stvorenja, Dijete ponizno, Gospode trebam te i Ime ti je sveti.

Prisjetivši se susreta sa svojom suprugom Ricardom, Hržica je potaknuo mlade na življenje predbračne čistoće, kako su i njih dvoje do braka živjeli. „Kad sam se zaljubio u Isusa, kad sam ostavio svjetovnu glazbu, automobile i ostale gluposti; kad sam se odlučio za predbračnu čistoću, rekao sam Isusu: ‘Jel’ ima još kakva ženska osoba koja je još toliko luda za tobom, da bi i ona živjela predbračnu čistoću?’. Došao sam Gospi u Međugorje i rekao: ‘Gospe moja, umoran sam. Jako. Reci Isusu da je vrijeme“ rekao je Hržica, dodavši da se nakon tog predanja Majci Božjoj spustio podno brda ukazanja gdje je prišao sadašnjoj supruzi koja je također bila u Molitvenoj zajednici Srce Isusovo, no on je do tada nije poznavao. „Gospa mi je poslala suprugu Ricardu. Svim mladima savjetujem, Ohrabrite se, Bog vas čuje, to je poseban blagoslov“ poručio je Hržica.

Zatim su izvedene pjesme Golgota, Cijeno neprocjenjiva i Dubine. Na njegovom glazbenom putu, Hržicu je osobito iznenadila reakcija publike na pjesmu Golgota. Jednom je čuo jednog poljskog misionara koji je prošao Hrvatskom kako je izvodi. Hržica je više puta javno tražio da se autor te pjesme javi, kako bi ga potpisao, no nitko se nikad nije javio. „Neobično je s tom pjesmom Golgota. Sva djeca žele da je pjevam. Ako je ne otpjevam, djeca mi kažu, ‘Pjevaj Golgotu’. To je Božja logika koja je nama čudna. Eto što djeca žele, djeca žele čuti Golgotu“ rekao je Alan.

„U poslanici Filipljanima čitamo kako će se na ime Isusovo pokloniti i prigniti svako koljeno zemnika, nebesnika i podzemnika. Mi ovo vrijeme izdvajamo za Gospodina. Slavimo te svojim riječima, djelima, gestama, svojim talentima, s nadom i ufanjem u svoje spasenje, da ćemo u nebu slaviti s već proslavljenom Crkvom. Protresi naša srca, Oče, promijeni naše živote. Tvoja je svaka čast i slava. Ti si moćan i snažan. Tebi je sve moguće, Oče. Zato te slavimo. Otvori nebeske brane na svaku osobu, obitelji, izlij svoj blagoslov. Oče, daj da te upoznamo. Želimo te upoznati, želimo ti otvoriti svoje srce. Mnogi ne znamo kako to napraviti. Pouči nas, Duše Sveti, ti nas vodi. Daj da možemo klicati Abba, Oče! Samo po Duhu Svetom možemo reći da je Krist Gospodin. Dođi, Duše Sveti, branitelju naš, tješitelju naš, odvjetniče naš. Daruj nam riječi hvale i slave“ molio je Buljan i uveo u pjesme Svake slave dostojan, Ti si mene prvi ljubio i Krovovi.

Završni niz pjesama Jerihonske zidine, Dajemo ti slavu i Naš Bog je velik publika je u cijelosti popratila stojeći na nogama, pljeskom i pjevajući s izvođačima.

Priznanje mons. Puljića glazbenicima: „Hvala što ste zaljubljeni u Isusa!“

Doživjevši viđeno kao pokazatelj koliko je Crkva živa u vjernicima, mons. Puljić je na kraju koncerta izvođačima rekao: „Iskreno hvala vama koji ste nas pjesmom i rječju duhovno obogatili. Na ovakovm koncertu, ne znam kad sam bio… Hvala vam i za svjedočanstvo vjere koju ste pružili pjesmom, zanosom, osobnom ispoviješću i svjedočanstvom pred narodom“. Nadbiskup je izrazio divljenje pohvalivši publiku kako je pjevala s Hržicom i Buljanom. „Osobito mi je drag motiv koji nas je okupio, Anđela koja je bila s nama i radi koje smo to organizirali. Osobito mi je drago da ste svojom pjesmom osmislili ljudsku patnju, govoreći o Isusu patniku, Isusu Jaganjcu, o Golgoti u kojoj zapravo čovjek jedino može naći razloge i osmišljavanje i patnje koja dolazi čovjeku u njegovoj povijesti“ rekao je mons. Puljić, izražavajući priznanje i požrtvovnom trudu pratećih glazbenika. S publikom je imao potrebu podijeliti da je tijekom koncerta zapažao detalje i njihovog angažiranog nastupa. U zahvalnosti na njihovoj pratnji, nadbiskup je Alana i Petra potaknuo da provjere „je li klavijatura zdrava, udaraljka je bila žestoka, kakve su žice bas gitare“. „Bogu hvala za druženje, lijepe poruke koje smo čuli i za motiv koji nas je okupio. Pjesmama smo dali Bogu hvala“ rekao je mons. Puljić istaknuvši: „Zaista mi je bilo drago što su glazbenici svjedočili Isusa Krista. Želim im reći hvala što su zaljubljeni u Isusa“. Hržica i Buljan su nastupili u pratnji bas gitare, bubnjeva i klavijature, za kojima su bili Marijo Bilić, Mario Klarić i Tino Krvavica.

Nadbiskup je uputio svima svečani pjevani blagoslov. Zaključna pjesma u izvedbi svih prisutnih bila je ‘Srce predajem ti’.

„Hvala svima – Anđeli postoje!“

Koncert je održan u sklopu humanitarne akcije ‘Anđeli za Anđelu’ kojom se pomaže liječenje 20-godišnje Zadranke Anđele Piplović koja boluje od Rettovog sindroma i uskoro će u pratnji roditelja ići na liječenje u Nizozemsku. Prigodno se obrativši publici, voditeljica Ines Grbić je podsjetila da je u mjesecu veljači blagdan Gospe Lurdske i Svjetki dan bolesnika, te je nadbiskupov blagoslov na osobit način upućen bolesnima dušom i tijelom diljem svijeta.

Na početku koncerta prisutnima su se obratili Žana i Pero Piplović, roditelji Anđele. Vjerujući da su snaga i blagoslov s tog susreta stigli i do Anđele u krevetu, Žana je rekla: „Možemo vam jedino zahvaliti. Hvala vašoj ljubavi, hvala što ste izašli u susret, što ste otvorili svoje srce. Hvala vam što nam pomažete. Hvala našem Gospodinu Bogu koji je tu za sve nas, koji sve ovo vodi i koji će nam, nadamo se, otvoriti put da možemo otići tamo gdje se Anđeli može pomoći“. Otac Pero je rekao: „U mom srcu je velika zvala prema svima vama. Kažu, anđeli ne postoje? Anđeli postoje“ Pogledajte oko sebe. Hvala vam“.

Koncert je organizirala Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar predvođena predsjednicom Evom Zubović i počasnom predsjednicom s. MelhioromBiošić. Sastav te udruge ‘Magnificat’ pod vodstvom prof. Nade Smoljan uvodno je izveo pjesme Hvaljen Isus i Majko dobrostiva. Liječenje Anđele pomogla je i donacija HNK humanitarno se odreknuvši velikog dijela naplate najma za taj događaj. Uz prihod od prodaje karata, prisutni u kazalištu u kutiji su stavljali prilog za Anđelu, te je na taj način tijekom večeri dodatno prikupljeno 10 000 kn.

Božja pobjeda uskoro opet gostuje u Zadru, kad će na korizmenoj duhovnoj obnovi u katedrali sv. Stošije pjesmom pratiti don Damira Stojića, predvoditelja te obnove 16., 17. i 18. ožujka 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.