Recital maestra Ive Pogorelića u Dvoru na jubilarnim 70. Igrama

Dubrovnik, 23.8.2015 - U sklopu Vip programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara, proslavljeni pijanist Ivo Pogorelić nastupio je u nedjelju navečer u Dubrovniku pred prepunim Kneževim dvorom. foto HINA/ Nikša MILETIĆ/ ua

Jedan od najvećih klasičnih glazbenika današnjice, hrvatski pijanist Ivo Pogorelić, nastupit će u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igrara u nedjelju 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recital je najavljen kao jedan od najiščekivanijih programa jubilarnih 70. Igara i već je rasprodan.

Kako se ističe u najavi, jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup svrstavaju Ivu Pogorelića među najoriginalnije glazbene umove današnjice. Njegove evokativne interpretacije, oblikovane profinjenim glazbenim ukusom kakav se danas rijetko susreće, pomaknule su granice izvedbe i razumijevanja pijanističke literature postavljajući pritom nove standarde.

Daroviti umjetnik ili “genij”, kako ga je nazvala slavna Martha Argerich, Ivo Pogorelić prvu je poduku iz klavira dobio sa sedam godina, a u dvanaestoj godini naobrazbu nastavio na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Nakon debija 1981. u newyorškom Carnegie Hallu, u New York Timesu je napisano: “On je svaku notu odsvirao s takvom preciznošću, osjećajnošću i ekspresijom da je zvučao kao cijeli orkestar – kao da svira u budućnosti od koje nas dijeli 200 godina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga bilježi trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta i nastupa s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima. U više od četiri desetljeća muziciranja, Pogorelić je ostvario autentična postignuća jednako cijenjena od publike i kritičara, dok su njegovi koncerti diljem svijeta dosegnuli status nestrpljivo iščekivanih kultnih događaja.

Jednako je bilo u slučajevima njegovih sedam dosadašnjih festivalskih nastupa, od prvoga 1975. pa do posljednjega 2016. godine, ističu iz Dubrovačkih ljtneih igara.

Program recitala u nedjelju u Dvoru činit će redom kompozicije koje Ivo Pogorelić već dugo ima na svom repertoaru i koje je izvodio nebrojeno puta, a zastupljene su i na nosačima zvuka koje je još kao mladi glazbenik snimio za Deutsche Grammophon 1980-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su Bachova Engleska suita br. 3 u g-molu, Beethovenova Sonata br. 11 u B-duru, Chopinova Barcarola te Preludij u cis-molu i Ravelova trostavačna kompozicija Gaspard de la nuit.

“Maestro se tim djelima uvijek vraćao na recitalima, a i snimio ih je u više navrata, no čuti ponovnu Pogorelićevu izvedbu istog djela zanimljivo je i intrigantno, jer je riječ o umjetniku čije izvedbe vjerno prate snažan unutarnji rast i umjetničko sazrijevanje”, poručuju iz Igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.