Riječki Muzej informatike Peek&Poke slavi 10. obljetnicu rada

Foto: www.peekpoke.hr

Riječki Muzej informatike Peek&Poke ove godine slavi desetu obljetnicu rada, koja će biti obilježena s više prigodnih događanja, a potkraj srpnja bit će održan i koncert ruske tereministice Lydie Kavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu obilježavanja obljetnice, za 29. srpnja je najavljen koncert u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, na kojem će nastupiti ruska tereministica Lydia Kavina, inače u izravnom srodstvu s izumiteljem elektroničkog glazbala teremina – ruskim znanstvenikom Léonom Thereminom, te riječki glazbenici Hrvoje Galler za klavirom, Damjan Grbac za kontrabasom i Tonči Grabušić za bubnjevima.

U nedjelju 30. srpnja u Muzeju informatike Peek&Poke bit će održano predavanje o životu i radu Léona Theremina, koji je slučajno izumio teremin kao prvi elektronički instrument još 1920. godine. Taj instrument je svoje “zlatno doba” imao 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, u suvremenoj glazbi rijetko se koristi, ali ga, kako navode iz muzeja, vole pioniri elektroničke glazbe poput Jean Michel Jarrea, koji ga koristi i na ovogodišnjoj turneji.

Iz muzeja napominju da su sva ovogodišnja kulturna Peek&Poke događanja dio već tradicionalnog programa “Umjetnost očima računala”, koji spaja tehnologiju, kulturu i društvo. Muzej informatike Peek&Poke je muzej starih računala i informatičke tehnologije. Za javnost je otvoren 24. rujna 2007., a u izložbenom postavu je više od 1000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti. Muzej raspolaže prostorom od tri stotine četvornih metara u središtu Rijeke i to je, naglašavaju iz muzeja, najveći takav postav u ovom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je inicirala Udruga ljubitelja računala Calculus, u partnerstvu s Udrugom darovitih informatičara Rijeke i multimedijskom agencijom Kreativni odjel, kao edukativni i neprofitni projekt. Cilj je stvoriti prostor gdje će se mladi spremati za budućnost učeći iz tehnološke povijesti, a nastoji se postići da škole i fakulteti u Hrvatskoj organizirano posjećuju muzej u sklopu nastave informatike. U Muzeju namjeravaju veći dio starih računala održavati u funkciji i dostupnima za rad, ali i omogućiti prezentacije novih tehnologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.