Rijetko viđene fotografije posjeta Anite Ekberg Zagrebu

Iako je već bila velika filmska zvijezda, boravak Anite Ekberg u Zagrebu 1958. godine slabo je zabilježen u domaćim medijima, no istaknuti hrvatski fotograf Milan Pavić tada je napravio niz fotografija dio kojih, gotovo nikada objavljivanih, će se predstaviti na izložbi u Galeriji 512, koja se otvara 25. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložit će se deset crno-bijelih originalnih fotografija sa seta filma “U znaku Rima” zbog kojega je došla u Zagreb, te iz Hotela Esplanade gdje je bila smještena. Uz fotografije će se predstaviti dokumentacija, nekoliko članaka iz onodobnog tiska koji govore o percepciji te glumice u javnosti kao ekscesne i seksipilne zvijezde.

Ekberg se tada smatrala “celebritijem”

“Anita Ekberg u medijima nije bila doživljavana ozbiljnom i talentiranom glumicom ili divom, već je imala status kakav danas imaju razne ‘celebrities'”, rekao je za Hinu povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović, koji je kustoski osmislio izložbu u toj galeriji Kulturno-informativnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada bi se saznalo da je neka zvijezda došla u Zagreb snimanje bi se dogovaralo na licu mjesta i tu je bilo dosta improvizacije, no u tih nekoliko minuta koliko im je bilo na raspolaganju Pavić je iz nje uspio izvući najviše što je mogao, poput Fellinija u ‘Slatkom životu'”, napomenuo je.

2015032441824c4b7fb14b8004870067

Gavrilović je istraživao koliko su fotografije njezina boravka u Zagrebu bile objavljivane u medijima, no nije ih mogao pronaći, a smatra da bi razlog tome mogao biti i “manji skandal” koji je glumica izazvala, navodno izjavivši, “iz neznanja, a ne političkog aktivizma”, da bi u Jugoslaviji trebalo biti više slobode i demokracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anita Ekberg surađivala je s najpoznatijim američkim glumcima, a publika najviše pamti njezinu ulogu u “Slatkom životu” i antologijsku scenu u kojoj se u večernjoj haljini kupa u rimskoj Fontani di Trevi.

S obzirom na to da je karijeru započela kao Miss Švedske, u suradnji s Izborom za Miss Hrvatske, na otvorenju će biti nekoliko bivših hrvatskih misica, u autentičnoj odjeći iz pedesetih, koju je priskrbio butik vintage odjeće “Ulični ormar”.

Prigoda za podsjećanje na stvaralaštvo Milana Pavića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u Galeriji 512 svojevrsni je ‘in memoriam’ glumici koja je preminula u siječnju ove godine u 84. godini, ali i prigoda za podsjećanje na stvaralaštvo Milana Pavića, koji je uz Tošu Dabca bio najznačajniji zagrebački fotograf.

Snimao je za novine, fotografsku agenciju, uz povijesne događaje, arhitekturu i pejzaže autor je portreta svojih suvremenika, među kojima su najpoznatija fotografija Tina Ujevića u Tip Topu, ulazak Vladimira Nazora 1945. u Zagreb, Miroslav Krleža s leptir mašnom na govoru tijekom Skupa mira u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 7. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.