Shakespeareov “Hamlet” prva dramska premijera na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dubrovnik, 22.07.2019. - Prva dramska premijera na 70. Dubrovaèkim ljetnim igrama, „Hamlet“ Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat æe se u subotu 27. srpnja na tvrðavi Lovrjenac. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Tragedija “Hamlet” Williama Shakespearea u subotu, 27. srpnja će u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla kao prva dramska premijera biti izvedena na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, na tvrđavi Lovrjenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj predstave Paolo Magelli u ponedjeljak je izjavio na konferenciji za novinare kako je “Hamlet”, nakon sedam mjeseci rada na tekstu, u njemu i progovorio.

Hamleta je nazvao vrhunskim inteletualcem te upitao kako to da danas u Europi više nema intelektualaca koji se glasno ne slažu. “Sve su inteligentne glave otkupljene. Prodali su svoju ulogu za bijedne pare. Rasprodaja je gotova i ostali smo na kontinentu pustoši. Hamlet je otkupljen svojim opsesijama i u tome je čist. Zato ga i volim, ali me i nervira jer prepoznajem sebe, moje nedjelovanje i odustajanje od bunta”, poručio je.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština napomenula je kako postoji jasan stav u pristupanju prilagodbi teksta, ali se iz osobne perspektive suvremenog čitanja otkrivaju novi motivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ti motivi postoje već stoljećima, a taj tekst ne da ih omogućava, već ih i zahtijeva. Zato tekst traži odgovornost i zato mi je fascinantan. Naš Hamlet nije ni naivan ni mlad, nema entuzijazma i neutemeljenih mladenačkih zanosa. Čovjek je izgrađenih stavova u vremenu duhovne ugroženosti”, rekla je Udovičić Pleština.

Glumac Frano Mašković na svoju ulogu Hamleta gleda kao na veliki izazov i priliku.

“Nastojao sam da mi ništa ne zbunjuje volju, da uvijek hoću, mogu i moram. I da nikad nisam umoran te da skačem u prazan bazen bez pitanja što će se nakon toga dogoditi. Nastojao sam ne otvarati poznate mi ladice i kanale. Još tražim Hamleta, na svakoj osobnoj probi. Razumijem ga, i za i protiv tog lika. Mislim da smo dobro detektirali gdje je njegov problem”, izjavio je Mašković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kazala je kako se na projektu predano i profesionalno radilo danonoćno, istaknuvši kako je iznimna čast na Igrama imati velikog umjetnika Paola Magellija. Ovogodišnja produkcija “Hamleta” ukupno je četrnaesta u povijesti Igara, od čega je trinaest izvedeno na Lovrjencu, a jedna na otoku Lokrumu.

Glumačku ekipu čine Frano Mašković, Milan Pleština, Nikša Butijer, Ermin Bravo, Ivan Colarić, Enes Vejzović, Pjer Meničanin, Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Ranko Zidarić, Nina Violić, Anđela Ramljak i Miše Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.