Simfonijski puhački orkestar OSRH oduševio Zagreb izvedbom Queena

FAH

Na Trgu Kralja Tomislava u središtu Zagreba, u ponedjeljak 4. srpnja 2016., u večernjim satima na velikoj pozornici na otvorenom održan je koncert Simfonijskog puhačkog orkestra OS RH. Koncert je organiziran u sklopu festivala klasične glazbe Zagreb Classic, jedne od niza manifestacija koje kao dio Zagrebačkog kulturnog ljeta organiziraju Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, piše morh.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkestar, kojim je ravnao dirigent Miroslav Vukovojac-Dugan, svojim je 90-minutnim nastupom privukao pažnju brojne publike, nekoliko tisuća Zagrepčana, ljudi iz drugih hrvatskih krajeva te stranih turista, koji su glasnim aplauzima nagradili nadahnute izvedbe. Zajedno s puhačkim Orkestrom OS RH, skladbe je izvodio zbor Šibenskog pjevačkog društva “Kolo”, te solisti poput Helene Bastić (vokal), Vjekoslava Babića (klavir) i Vlatke Peljhan (violina). Repertoar je bio raznolik, a započeo je kompozicijom Stoljeća devet, posvećenom gradu Šibeniku. Nastavak je uključio prigodno aranžirane skladbe poznate britanske rock skupine Queen, primjerice Bohemian Rhapsody i We Will Rock You. Najveći dio koncerta bio je posvećen simfoniji The Queen Symphony britanskog kompozitora Tolge Kashifa, u kojoj je koristio motive iz već nabrojanih i drugih pjesama skupine Queen (We Are The Champions, Who Wants To Live Forever i druge).

„Već smo imali dva koncerta sa sličnim repertoarom u Trogiru i Šibeniku, tako da je ovaj u Zagrebu kruna koja zaokružuje aktualnu sezonu. Aranžmani koji su prijelaz iz rocka u klasiku ugodni su za publiku, ali i za nas izvođače. Tehnički je sve izvrsno pripremljeno, produkcija je vrhunska i mislim da se to može lijepo doživjeti“, rekao je dirigent Miroslav Vukovojac-Dugan komentirajući koncert.

Simfonijski puhački orkestar OS RH reprezentativni je orkestar Republike Hrvatske koji je od svog osnutka 1991. godine razvio opsežnu koncertnu djelatnost u Zagrebu i širom Hrvatske, te je uspješno nastupao i na mnogobrojnim međunarodnim festivalima vojnih orkestara diljem Europe. Orkestar je dobitnik hrvatskih glazbenih nagrada – diplome Milka Trnina za vrhunske glazbene domete u 1997. godini, te nagrade Vatroslav Lisinski 1998. za izvođenje hrvatskih skladatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz prvog šefa-dirigenta Mladena Tarbuka koji je u orkestru djelovao do 2000. godine i stalne goste-dirigente Dragana Sremca i Tomislava Uhlika, orkestrom su ravnali mnogi uvaženi dirigenti – Uroš Lajovic, Miljenko Prohaska, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vjekoslav Šutej, Krešimir Šipuš, Walter Hilgers i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.