Slavonski Brod – grad s najviše stradale djece u Domovinskom ratu

Foto: Snimka zaslona

Početak svibnja 1992. donio je najteža stradanja djece u Slavonskom Brodu u Domovinskom ratu. U prijepodnevnim satima 3. svibnja na grad i prigradsko područje izvedeni su zračni i minobacački napadi, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zračnim napadima izbačeno je 12 avio-bombi, takozvanih „krmača“, koje su prouzročile velike ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu. U gradskom naselju Jelas pogođena je obiteljska kuća. Zrakoplovna bomba razorila je zidove katnice i urušila stropove na podrum u kojem se nalazilo 14 civila. Uz dvije žene, u podrumu je smrtno stradalo petero djece: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci. Uz desetero poginulih, taj dan ranjeno je 27 osoba. Priča o stradanju djece u Slavonskom Brodu za Domovinskog rata iznimno je potresna i tužna. Naime, od posljedica izravnih zračnih i topničko-minobacačkih napada, zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te neopreznog rukovanja oružjem poginulo više od tridesetero djece, a ranjeno 67-ero, većinom od ožujka do listopada 1992., tijekom najžešćih sukoba u Bosanskoj Posavini.

Najviše ih je smrtno stradalo upravo u svibnju 1992. Time je ovaj grad postao mjesto s najvećim brojem poginule djece. Javnosti je 2010. međuresorna „Radna skupina za izradu Registra djece poginule uslijed ratnih razaranja u Republici Hrvatskoj“ iznijela podatak o 402-oje smrtno stradale djece, ali popis nije konačan i nije sustavno provjeren jer ima manjkavosti. Uz poginulu djecu, u ratu protiv Republike Hrvatske ranjeno je više od 1000 djece, najviše u istočnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog teške sudbine i goleme žrtve slavonskobrodske djece, u gradu je podignut spomenik simboličnog imena Prekinuto djetinjstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.