Smiju li katolici na Blagovijest jesti meso iako je korizmeni petak?

meso hrana blagovijest
Foto: Depositphotos

Danas vjernici slave Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo, svetkovinu u spomen na događaj, kada je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom. Ove se godine korizmeni petak poklopio s velikom proslavom u crkvenoj godini, kao što je Blagovijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Blagovijest – arkanđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti i roditi Sina Božjeg

Smiju li katolici li na Blagovijest jesti meso iako je korizmeni petak?

Crkva za neke dane propisuje i post i nemrs, a za neke samo post ili samo nemrs.

Petak je značajan dan za pokoru i nemrs, osobito u vrijeme korizme. To je dan Kristove muke i smrti i stoga vjernici ne bi trebali jesti meso, a ako su okolnosti takve da moraju jesti meso, dobro bi bilo da se odreknu nečega što čine svakodnevno ili da učine dobro djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Također znači uzimanje svih obroka, ali da to ne bude meso.

Hrvatski biskupi odredili su da se “petkom obvezuje nemrs, ali se on, izvan korizme, može zamijeniti drugim dobrim djelima, kao što je molitva, čitanje Svetog pisma, vršenje dobrih djela kršćanske ljubavi, odricanje od pića, pušenja, slatkih jela, zabave i slično”. Crkva od svih nas traži ono što svi uglavnom i mogu, ali nam ne priječi da sami odlučimo i učinimo i više nego što se traži od nas.

“Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine“, stoji u Zakoniku kanonskog prava (Kan. 1251).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako slaviti svetkovine?

Dani posta mogu biti svi ostali dani korizmenoga vremena koji nisu nedjelja ili svetkovina poput blagdana sv. Josipa i Blagovijesti. Nedjelja je uvijek mali Uskrs, pa i u korizmenom vremenu te nas podsjeća na Isusovo uskrsnuće. U molitvi krunice to je slavni dan, dana slavnih otajstava te dan bez posta i pokore.

Svetkovine su najznačajniji dani kojima se slavi neko posebno Božje djelo spasenja; one su prvi stupanj liturgijskih slavlja, ispred blagdana i spomendana, a među njih se ubraja i Blagovijest.

Svetkovinu katolici trebaju poštovati slično nedjelji. To je dan proslave, što znači da se tog dana privremeno ukida bilo koja vrsta posta ili suzdržavanja od mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada Katolička Crkva propisuje strogi post i nemrs?

Pepelnica ili Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada Katolička Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs. U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije potrebno.

Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika, radnika teških poslova i trudnica) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV, izbjegavanje zabava i sl.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.