U središtu HAVC-ove afere dva bračna para

Facebook

Nakon što je državna revizija napokon pročešljala poslovanje i trošenje novca u Hrvatskom audiovizualnom centru, u javnost izlaze brojni primjeri poznatih osoba naše „kulturne“ scene, koje su dobivale ogroman novac poreznih obveznika od HAVC-a i njegovog tadašnjeg ravnatelja Hrvoja Hribara, bez potpuno jasnih kriterija, pa sada postaje puno jasnije zašto su ga tako zdušno branili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oko tako upadaju dva bračna para. Iako nemaju zajednička prezimena, supružnici su, a jedan od njih si je međusobno dodjeljivao državni novac. Prvi primjer su Igor Mirković i Silvana Menđušić. Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, predvođena svojom predsjednicom i dragovoljkom Domovinskoga rata Zoricom Gregurić, još prije no što su rezultati postali poznati, javnost su vrlo precizno upoznali s nekoliko primjera supružničkog žongliranja našim novcem.

Mirković je najprije dobio 1.800.000,00 kuna za film “Noćni brodovi”, a zatim 2010. godine još 175.000,00 kuna za poticanje razvoja projekta koji je već bio završen(!). HAVC je potom poslao Mirkovića na radionicu stručnog usavršavanja scenarista za još 15.000,00 kuna 2009. godine, da bi ga Hribar 2010., kao i suprugu Silvanu Menđušić, nagradio i s dodatnih 100.000,00 kuna za dokumentarno TV djelo “Photoshop” koje je opet platila i HRT.

Posebno dobra godina za bračni par Mirković – Menđušić bila je i 2011., kada Silvana ponovno dobija od HAVC-a 300.000,00 kuna za dugometražni dokumentarni film “Photoshop”, a Igor 350.000,00 za kratkometražni igrani film „Balavica“. Sve je to začinjeno Hribarovim davanjem novih isplata na račun hrvatskih poreznih obveznika Mirkoviću za razvoj scenarija projekta programatskog naziva “Skoro pa pljačka” u iznosu od 35.000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacija odgovara Šerbedžiji, Mirkoviću i ekipi te upućuje javno pismo ministrici Obuljen

Drugi bračni par su Snježana Tribuson i Hrvoje Turković.

Na javnom pozivu HAVC-a, za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini, u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela, na prvom roku odlučivanja Snježana Tribuson, supruga člana Upravnog odbora HAVC-a Hrvoja Turkovića, dobija 4.300.000,00 kuna za naslov „Sve najbolje“, dok je na javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela u 2015. godini na drugom roku, 27. studenoga 2015. godine, za naslov „Dok je trajao Rolan Garros“, dobila 350.000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je u vrijeme kad je Turković kao član HAVC-ovog Upravnog odbora supruzi Snježani dodijelio četiri milijuna i 300 tisuća kuna, članica spomenutog odbora bila i sadašnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.