Stotinu bijelih ruža u spomen na ubijene i proganjane studente u razdoblju od 1945. do 1990.

sportsilliterate/flickr

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima “Krug za Trg” održava polaganje bijelih ruža za studente ubijene i proganjane u jugoslavenskom komunističkom režimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomen na stradale održat će se u četvrtak, 10. prosinca 2015.u 12 sati uz ogradu Sveučilišta u Zagrebu na Kazališnom/Sveučilišnom trgu.

Članovi “Kruga za Trg” i ove će godine položiti stotinu bijelih ruža, s imenima i s podacima, uz Ogradu Sveučilišta u Zagrebu, u spomen na studente ubijene i proganjane u razdoblju od 1945. do 1990. godine.

Krug za Trg u priopćenju u pozivu medijima navodi: “Josip Broz Tito odgovoran je za masovna ubijanja ljudi, pa i za masovne likvidacije studenata. Jugoslavenski su komunisti na Bleiburgu i na Križnim putovima ubili tisuću studenata, trećinu svih hrvatskih studenata ratnih generacija. Među žrtvama su bili i Josip Lovrić, student poljoprivrede, Stipe Milas, student prava, Vladimir Hećimović, student medicine, Franjo Magdić, student šumarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunisti su progonima nastavili do 1990. godine. U istražnim zatvorima i na tajnim mjestima mučenjima su izlagani studenti, koji su, u malim skupinama, pokušavali pružati otpor režimu: Ivan Gabelica, Anđelko Mijatović, Rudi Arapović, Vice Vukojević, Ivan Kujundžić, Stanislav Janović, Zorka Zane, Srna Matijević, Jure Knezović, Darinka Ćutuk, Dinko Jonjić, Alfred Obranić, Marko Grubišić i brojni drugi.

Zato jer su se sastajali i razgovarali o slobodi, zbog pjesme, pljeskanja operi Nikola Šubić Zrinski ili zbog odlaska na grob dr. Anti Starčeviću, u logorima na Svetom Grguru i Golom otoku, u Lepogolavi, Staroj Gradiški ili Zenici patili su studenti Marijan Pavan, Jakov Šimić, Anto Ivezić, Mate Ćavar, Ive Livljanić, Šime Mihatov, Fabijan Dumančić, Ferdo Bušić, Ivan Zvonimir Čičak, Dražen Budiša i brojni drugi. Komunisti su više studenata u kaznionicama i likvidirali. S najvećom tugom sjećamo se Frane Tente, Ive Mašine i Vjekoslava Balina.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.