Sveti Salomon Leclercq – odbio izdati Vatikan i papu i potpisati vjernost Francuskoj

sveti salamon leclercq
Foto: Dguendel, commons.wikimedia.org

Salomon Leclercql, svećenik reda Školske braće, ubijen je 2. rujna 1792. u samostanu zajedno s još 190 osoba jer je odbio izdati Vatikan i papu i potpisati vjernost Francuskoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji zaštitnik, sveti Salomon Leclercq, rođen je 14. studenog 1745. kao Guillaume-Nicolas-Louis Leclercq u gradu Boulogne-sur-Mer (departman Pas-de-Calais, sjeverna Francuska). Sin bogatog trgovca vinom, protivno očevoj želji odlučio je postati svećenikom i 25. ožujka 1767. stupio kao novak u družbu Braće kršćanskih škola (lasalijanci), uzevši ime Salomon. Pobožni redovnik, često uronjen u molitvu i omiljeni učitelj, predavao je u mnogim francuskim školama. U svojem redu obavljao je dužnosti poglavara novaka, ekonoma i tajnika generala družbe, brata Agathona (Joseph Gonlieu).

Mučen je i pogubljen mačem

Nije htio položiti prisegu na građanski ustav i krio se u Parizu pred bezbožnim vlastima. Iz toga razdoblja sačuvana su mnoga njegova pisma obitelji. Uhićen je 15. kolovoza 1792., uz mnoge druge svećenike, redovnike i redovnice. Žrtva krvave francuske revolucije, mučen je i pogubljen mačem na današnji dan, 2. rujna 1792., u vrtu karmelićanskog samostana u Parizu, nakon što je Narodna skupština sredinom kolovoza te godine zatvorila sve katoličke škole u Parizu i zabranila nošenje redovničke i svećeničke odjeće.

Od svećenika je zatraženo da daju zakletvu državnoj organizaciji za svećenike koja je htjela kontrolirati svećenički rad, kao i biskupska imenovanja i to bez miješanja Vatikana i pape. Tom je prilikom 25 000 svećenika odlučilo napustiti zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salomon Leclercq izabrao je ostati, međutim ubrzo je uhićen, zatvoren te su ga revolucionari naoružani mačevima ubili. On je jedan od oko 1300 ljudi ubijenih u tzv. “Rujanskom masakru”.

Njega i 190 osoba koje su također mučene u karmelićanskom samostanu, papa Pio XI. proglasio je blaženima 1926. Nakon toga njegov slučaj je odvojen od ostalih te se proces kanonizacije vodio zasebno. Svetim ga je proglasio papa Franjo 16. listopada 2016.

Sveti Salomon zaštitnik je progonjenih kršćana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.