Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske proslavljeni u Sisku

Foto: Sisačka biskupija

Dvadeset deveti Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske proslavljeni su u subotu 13. veljače u Sisku. Ove godine zbog epidemiološke situacije izostao je tradicionalni posjet biskupa bolnicama, ali je ipak tom prigodom u bazilici sv. Kvirina održano misno slavlje na kojem su nazočili ravnatelji i osoblje zdravstvenih ustanova s područja biskupije. Misu je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral starijih i bolesnik osoba preč. Sašom Jozićem, župnikom iz Komareva vlč. Mirkom Režekom i domaćim župnikom vlč. Robertom Jakicom, a služili su đakon Ivan Kuzmić i Damir Kunić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio kako prorok Izaija govori o patnjama kroz koje je prošao Sluga Gospodnji, tj. Mesija Krist Isus. „On, premda nevin, trpio je za nas grešnike. Njega nije samo pohodila bolest ili nepravda, nego su ga i ljudi odbacili, tako da su svi okretali lice od njega. Pa ipak, njegova je patnja bila i ostala izvor našeg izlječenja. I Marija, majka Isusova, često se prikazuje u umjetnosti kao Virgo ili Mater dolorosa – Djevica, odnosno Majka žalosna. Ona je već na dan Isusova prikazanja u Hramu čula proročke riječi da će joj mač boli probosti dušu. To se osobito ispunilo na Kalvariji kada je stajala pod križem svoga Sina. Tu je s njim zajedno trpjela. No, njezina je patnja bila nagrađena jer je vidjela uskrsnulog Sina. Predaja kaže da ga je prva vidjela i to pjeva u drevnoj pjesmi Regina coeli, laetare – Kraljice neba, raduj se“.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Luki biskup je rekao kako ono opisuje susret Marije i Elizabete. „Obje trudne žene, majke: Marija nosi Isusa, Elizabeta Ivana Krstitelja. Kako je to lijepo istaknuo sv. Luka, u Marijinoj utrobi Ivan je od radosti zaigrao i tako pozdravio Gospodina. A Elizabeta pozdravlja Mariju riječima: Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Elizabeta je tako prva Mariju nazvala Bogorodicom, tj. Majkom Gospodinovom. I još je naziva blaženom, zato što je povjerovala da će joj se ispuniti što joj je Gospodin rekao. Marijin odgovor je pohvala Bogu: Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome spasitelju! Marija na svemu Bogu zahvaljuje, a nije joj udijelio laku zadaću u životu. Sve ono što ju čeka ona prihvaća. To treba biti i naš stav: i u pandemiji i u potresu, u svakoj kušnji i nevolji trebamo Bogu zahvaljivati. On će dati zdravlje, ali najvažnije je da se po svemu što nam on šalje što više njemu približimo i hvalimo ga“, poručio je biskup okupljenima te ih je u nastavku upoznao s porukom pape Franje uz ovogodišnju proslavu Dana bolesnika, a koja nosi naslov „Odnos povjerenja u temelju skrbi za bolesne“.

Biskup je ustvrdio i kako mi sve liječnike i bolesnike povjeravamo našoj Majci i Kraljici, Presvetoj Bogorodici, koju u Lurdu častimo kao Zdravlje bolesnih. „Da nam ona izmoli potrebno zdravlje, ali i spremnost da ponizno prihvaćamo teškoće i trpljenja u životu, da budemo zahvalni na svakoj pruženoj pomoći, da se učvrsti zajedništvo i ojača povjerenje među nama. Biskup Ivica Petanjak, predsjednik Odbora HBK za pastoral bolesnika, istaknuo je u svojem pismu kako se ovogodišnji Dan bolesnika slavi kao ni jedan do sada, u okolnostima pandemije koja često bolesne i stare izolira te moraju nositi svoju bolest i nemoć sami. Da ne bi bili osamljeni molimo se svi za njih, molimo se i za sve liječnike i liječničko osoblje, prizivajući Božju zaštitu i pomoć da svi osjete Božju blizinu upravo kada je najteže. Jer Gospodin je s nama kao naš Ozdravitelj, a Marija naša zagovornica u svim potrebama. Neka nas ona sve zagovara“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju slavlja sve okupljene pozdravio je povjerenik vlč. Jozić zahvalivši svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što čine za bolesnike u ovim teškim vremenima te biskupu na predvođenju slavlja i riječima ohrabrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.