Talijanski umjetnik Levini prvi put pred hrvatskom publikom

Talijanski umjetnik Felice Levini predstavit će se prvi put hrvatskoj publici izložbom “Udaljenost djelovanja” koja će se, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, održati u Kući za ljude i umjetnost od četvrtka, 16. travnja do 3. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Levini će izložiti tri rada, instalacije nastale od 1993. do 2014., a njegova je izložba svojevrsni uvod u razgovor “Kunsthalle unutar industrijskog prostora”, 18. travnja, na kojem će sudjelovati poznati teoretičar umjetnosti i kustos Achille Bonito Oliva, najavljeno je iz Laube.

Osim njega i samog umjetnika, u razgovoru će sudjelovati Blaž Peršin, ravnatelj Muzeja in galerije mesta Ljubljane MGML, Borut Vogelnik iz umjetničke produkcije IRWIN, talijanski kolekcionar Mario Pieroni, ravnatelj platforme za suvremenu umjetnost RAM-a (Radioartemobile), kustosica Laube Morana Matković te Dijana Ljutić, menadžerica te kuće i Petra Vugrinec, predstavnica kolekcije Vugrinec.

Felice Levini (1956., Rim) je nakon diplome na Akademiji lijepih umjetnosti 1978. otvorio studio u ulici S. Agata dei Goti u Rimu, kojeg dijeli s ostalim umjetnicima i koji ubrzo postaje novo mjesto susreta prilikom izložbi i poetskih večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je rad bio predstavljen na izložbi “Nuovi – nuovi” u Bologni 1980. godine, a tijekom devedesetih u svojim slikama spaja apstraktne i figurativne elemente – ponavljanju dekorativnih motiva koji čine sliku apstraktnom suprostavlja ljudski lik.

Izlaže na brojnim samostalnim izložbama u Firenci, Napulju, Riminiju i brojnim rimskim galerijama, kao i na grupnim izložbama diljem Italije i važnim međunarodnim umjetničkim manifestacijama.

Achille Bonito Oliva talijanski je likovni kritičar, profesor i kustos, u čijem se djelovanju najviše ističe doprinos nastajanju i promociji talijanske transavangarde. Važna je i njegova revalorizacija uloge likovnog kritičara gdje kritičar prestaje biti samo posrednik između umjetnika i publike i zagovornik određenog stila, već kvalitetu pronalazi u raznolikosti stilova, a svojim kreativnim radom direktno sudjeluje u stvaranju umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je brojnih monografija o suvremenim umjetnicima (Francis Bacon, Mario Ceroli, Yoko Ono, Braco Dimitrijević) te teoretskih radova o manirizmu, povijesnim avangardama i neoavangardama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.