Tridesetak gimnazijalaca sudjelovat će u projektnom tjednu ‘Bartimej’ – senzibilizacije mladih prema osobama s invaliditetom

Foto: Fah

Tridesetak gimnazijalaca sudjelovat će u projektnom tjednu senzibilizacije mladih prema osobama s invaliditetom kojem je, već treći puta, domaćin Varaždinska biskupija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine pod nazivom “Bartimej” projektni tjedan će trajati od 4. do 8. ožujka, a kao i svake godine do sad, cilj ovog projekta jest senzibilizacija mladih prema osobama s invaliditetom.

Nositelj ovog projekta je Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije na čelu s povjerenikom vlč. Leonardom Šardijem te zaklada Sociomovens – Giving Europe a Soul, sastavnica Socijalnog instituta Kommende Dortmund nadbiskupije Paderborn.

Kroz 5 dana gimnazijalci će biti smješteni u Pastoralnom centru u Ludbregu odakle će svakog dana odlaziti u posjet raznim udrugama i centrima za osobe s invaliditetom i(li) intelektualnim teškoćama. Na taj način, između ostalog će upoznavat problematiku s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom, razvijati osjetljivosti prema svakom čovjeku bez obzira na poteškoće, narodnost, religiju… te rušiti barijere u međuljudskim odnosima između osoba s i bez invaliditeta. Također, upoznavat će i rad te život različitih skupina na marginama društva kao i problematiku ovisnosti i „nesređenih” obiteljskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U našem društvu nisu samo prisutne osobe s fizičkom sljepoćom već i duhovnom. U novije vrijeme prisutan je besmisao u životu mnogih ljudi, a mnogi su, nažalost, na marginama društva. Projektom “Bartimej” želi se pažnja usmjeriti na konkretnoga čovjeka: bilo da je riječ o osobi s ili bez invaliditeta, bez obzira je li riječ o napuštenoj djeci, invalidima domovinskog rata, djecom s poremećajima u ponašanju i slično. Svi su oni, nažalost, na marginama našega društva te viču sa željom da ih netko sasluša i čuje, jer su željni ljubavi i ljudske blizine. Isus upravo one, koji su na marginama društva, stavlja u središte svog poslanja, a mi, kao nasljedovatelji Krista Gospodina, imamo istu zadaću. Stavljajući u središte osobe s invaliditetom, napuštene, beskućnike i ostale marginalizirane, možda nestane i duhovne sljepoće u našemu narodu. Jer, kad se to dogodi, i mi ćemo progledati”, poručuje, između ostaloga, u opisu projekta vlč. Šardi.

Polaznici projekta su učenici II. gimazije Varaždin, a uz vlč. Šardija, voditelji projekta su predstavnici zajednice s Fazende de Esperanza, zatim profesorica defektologinja Ivana Peček, vjeroučitelj Saša Josip Milec te Anika Sačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.