U Austriji obilježena obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Foto: javno vlasništvo, commons.wikimedia.org

Komemoracijom pokraj groba i polaganjem vijenaca na mjestu smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 343. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica hrvatskih feudalaca pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara od Beča, 30. travnja 1671. godine kao nositelji protuhabsurške urote kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanizatorske težnje bečkog dvora na štetu staleških pozicija hrvatskih i ugarskih feudalaca.

U gotovo svim govorima naglašeno je da se tradicionalnim okupljanjem odaje počast velikanima hrvatske povijesti, banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu, kojima je hrvatska vlastitost, neovisnost, sloboda i osamostaljenje bio glavni cilj i želja, te da se njihova žrtva ne smije zaboraviti.

“Trebalo je proći 320 godina od junačke i mučeničke smrti Zrinskog i Frankopana da bi hrvatski narod ostvario ono što su oni započeli, samostalnu neovisnu hrvatsku državu”, rekao je predsjednik Družbe “Braća hrvatskog zmaja”,Zmajski stol Čakovec, Marjan Ramušćak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“30. travnja, spomendan na Zrinske i Frankopame obilježavamo u znak njihove ustrajne i nepokoljebljive borbu za Hrvatsku”, dodao je.

“Uvijek kada obilježavamo pogibiju Zrinskog i Frankopana prisjećamo se žrtava Domovinskog rata za našu samostalnu i neovisnu Hrvatsku”, naglasio je međimurski župan Matija Posavec.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota istaknuo je važnost obilježavanja pogibije hrvatskih velikana uz poruku ” Ne zaboraviti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je svim udrugama i pojedincima, posebice Družbi “Braće hrvatskog zmaja ” i Zrinskoj gardi na trudu i organizaciji ovog važnog događaja iz hrvatske povijesti.

Grob u Bečkom Novom Mjestu prazan je jer su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1919. preneseni u zagrebačku katedralu.

Na komemoraciji je bilo oko 200 predstavnika Udruga iz Hrvatske i Austrije, a Zrinska garda je bila u tradicionalnim povijesnim odorama i opremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izaslanstvu koje je položilo vijence bili su i predstavnici Družbe “Braće hrvatskog zmaja” Zmajskog stola u Karlovcu, predstavnici Međimurske županije, Matice Hrvatske te Udruge specijalne policije Grom iz Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.