U boj, u boj u izvedbi Cantores Sancti Marci iz Zagreba doživio ovacije u Irskoj

Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci crkve svetog Marka u Zagrebu, pod pokroviteljstvom župe Sv. Marka, Ministarstva za kulturu, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, sudjelovao je na međunarodnom zborskom festivalu Cork International Choral Festival održanom u Corku, u Irskoj. Festival je trajao od 30. travnja do 4. svibnja, a ove je godine slavio šezdeseti rođendan – stoji u priopćenju Zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bogatom petodnevnom rasporedu festivala održani su koncerti, zborske i dirigentske radionice, koncerti sakralne glazbe u crkvama u Corku, zajednički koncerti, te veliko natjecanje zborova.

Zbor je imao šest nastupa. Sudjelovalao je na dva koncerta u Gradskoj vijećnici, od kojih je jedan bio kratki dvadesetominutni koncert na kojemu su predstavljene tri kompozicije sakralnoga i svjetovnoga karaktera. Drugi nastup bio je dio revijalnoga predstavljanja na kojemu je Zbor izveo poznatu kompoziciju U boj, u boj, skladatelja Ivana pl. Zajca iz opere Nikola Šubić Zrinski, za koju je dobio gromoglasni aplauz i ovacije.

Zbor je festivala održao i dva koncerta u pubovima predstavljajući široki repertoar i tradiciju hrvatske narodne glazbe. Oba koncerta bila su vrlo dobro posjećena i još bolje prihvaćena, publici se osobito svidjela dalmatinska glazba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbor je nastupio i u sklopu koncerata sakralne glazbe, te je pratio bogoslužje na popodnevnoj misi u sveučilišnoj kapelici Sveučilišta u Corku.

Uz pet održanih koncerata Cantores Sancti Marci sudjelovao je i na radionici Choir Voicing koju je za dirigente zborova održao Kevin O’Carroll. Održana je i radionica zborske suradnje između Cantores Sancti Marci i Cork Chamber Choir zbora iz Corka na kojoj su dva zbora zajedno istraživala i izvodila irsku i hrvatsku narodnu glazbu.

Tijekom festivala zbor Cantores Sancti Marci započeo je i prijateljsku suradnju s Cork Chamber Choirom čiji je posjet Zagrebu dogovoren u listopadu 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.