U HAZU okrugli stol: Provedba i analiza bolonjskog procesa

Foto: Fah

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Odbor za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima i Rektorski zbor republike hrvatske organiziraju okrugli stol na temu “Provedba i analiza bolonjskog procesa” u utorak, 11. listopada 2016. s početkom u 10 sati u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravne riječi:

Akademik ZVONKO KUSIĆ, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Akademik IVICA KOSTOVIĆ, predsjednik Odbora HAZU za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima

Uvodne riječi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. sc. ŠIMUN ANĐELINOVIĆ, predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Splitu
Prof. dr. sc. DAMIR BORAS, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Prof. dr. sc. SREĆKO TOMAS, pomoćnik ministra za znanost (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske)
Akademik VLADIMIR BERMANEC, predsjednik Odbora za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu
Doc. dr. sc. TOMISLAV SOKOL, predstojnik Katedre za pravne discipline Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM)

Moderatori: Akademik RANKO MATASOVIĆ i akademik MLADEN ŽINIĆ, članovi Odbora HAZU za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima

Teme: Bologna i mobilnost / Bologna i tržište rada /
Što Hrvatska želi od Bologne / Značenje Erevanskog priopćenja /
Bologna i poboljšanje kvalitete / Bologna i studijski programi /
Bologna i dualni sustav / Hrvatski kvalifikacijski okvir /

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će rasprava u kojoj će sudjelovati članovi Odbora HAZU, članovi Rektorskoga zbora i predstavnici znanstvenih institucija.

Odbor HAZU za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima organizirao je okrugli stol PROVEDBA I REVIZIJA BOLONJSKOG PROCESA, koji je održan 16. lipnja 2016. u Osijeku na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, uz podršku i suorganizaciju Rektorskoga zbora Republike HrvatskervatskeH, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku. Cilj okruglog stola bio je pokrenuti preispitivanje promjena provedenih u hrvatskome visokom obrazovanju s obzirom na to da je Hrvatska jedina zemlja članica Europske unije koja nije provela reviziju bolonjskoga procesa. Usvojen je i nacrt tzv. Osječke deklaracije.

Zaključeno je da su izvorna načela Bolonjske deklaracije i dalje aktualna, posebno promicanje mobilnosti, sloboda djelovanja u europskom prostoru visokog obrazovanja, kao i uloga sveučilišta. Istaknuto je da Bolonjski proces nije do kraja zaživio i postigao željene rezultate, posebno prema tržištu rada. Podržano je Erevansko priopćenje temeljem kojeg su potrebne nove mjere revizije nacionalnog zakonodavstva, socijalna inkluzivnost visokog obrazovanja, a prije svega temeljita analiza dosadašnje provedbe Bolonjskog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključci s okruglog stola održanog u Osijeku polazište su za održavanje okruglog stola u Zagrebu i proširenje teme.

Na okruglom stolu Provedba i analiza bolonjskog procesa koji će se održati u Zagrebu uvodničari će imati priliku nadopuniti svoje analize, a širi auditorij pridonijet će još uspješnijem poticaju za bolje praćenje bolonjskog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.