U Katoličkom domu u Čakovcu prikazivanje filma ‘Neprijatelj naroda’

U dvorani Katoličkog doma u Čakovcu u nedjelju 15. studenoga u 16 sati održat će se prikazivanje dokumentarnog filma “Neprijatelj naroda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Neprijatelj naroda” redateljice i scenaristice Višnje Starešine, snimljen u prigodi 70. obljetnice poratnih događanja, govori o stradanjima ljudi u nemilosrdnim progonima u komunističkoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, te o njima govore članovi njihovih obitelji. Zajedničko je protagonistima filma što su bili obilježeni od režima, koji je likvidirao članove njihovih obitelji u čistkama komunističke vlasti kada su od 1945. do 1949. nestajali bez traga i bez groba. O vremenu poslijeratne represije straha i šutnje u kojem su zauvijek izgubili očeve i braću: državnog službenika Vladimira Mrzljaka, književnika Vinka Kosa, učitelja Zlatka Ognjanovca, općinskog bilježnika Jeronima Mlinarića, dužnosnika komunističke partije Andriju Hebranga, te gimnazijskog maturanta Borisa Novaka, u filmu su govorili njihovi sinovi, kćeri i braća varaždinski biskup Josip Mrzljak, Lada i Vera Kos, Ljerka Ognjanovac, Petar Mlinarić, Andrija Hebrang mlađi i Vladimir Novak.

Film_Cakovec

Bit će to drugo prikazivanje u Varaždinskoj biskupiji, nakon što je film nedavno prikazan u Svetom Jurju na Bregu, župi koja je vezana uz dvojicu stradalnika komunističkog režima, žrtve nepoznata groba, Vladimira Mrzljaka, državnog službenika koji je dio radnog vijeka proveo u Svetom Jurju na Bregu te je odveden u nepoznato u komunističkim čistkama u Vukovaru po završetku Drugog svjetskog rata, kao i Vinka Kosa, pjesnika i tajnika Društva hrvatskih književnika koji je stradao na Križnom putu u okolici Bleiburga, a rodom je iz župe Sveti Juraj na Bregu. Prikazivanju filma nazočit će i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, čiji je otac bio jedna od žrtava komunističke čistke, te autorica filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazivanje organiziraju Matica hrvatska Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Družba Braće hrvatskog zmaja i Franjevački samostan u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.