U Saboru održana svečana dodjela ‘Nagrade Ivan Filipović’ za 2018. godinu

Foto: www.sabor.hr

U Hrvatskome saboru u srijedu su svečano dodijeljene Nagrade Ivan Filipović za 2018., za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti, a za životno djelo dobili su je Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški i Branko Rafajac, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesor emeritus riječkog Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodijeljeno je i deset godišnjih nagrada pojedincima.

U području predškolskog odgoja i obrazovanja nagrađene su Snježana Dupan Lovrić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Suncokret“ u Slatini i Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića „Vrbik“ u Zagrebu.

Godišnjom Nagradom u osnovnom školstvu nagrađeni su Bisera Vajlandić, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Dobriša Cesarić“ u Osijeku i Darko Suman, učitelj fizike u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pazinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U području srednjeg školstva nagrađeni su Patricija Nikolaus, profesorica fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci i Vesna Radinčić, profesorica mentorica klarineta u Glazbenoj školi „Ferdo Livadić“ u Samoboru.
Godišnjom Nagradom u području visokog školstva nagrađena je Ivana Hebrang Grgić, docentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Nagradom za znanstveni i stručni rad Ivan Sonda, redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-naftno-geološkom fakultetu i Damir Eljuga, izvanredni profesor u Poliklinici Eljuga.

Nagrade je, u ime Odbora za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ uručila predsjednica Odbora Vesna Bedeković, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivana Franić, pomoćnica ministrice, objavio je Hrvatski sabor.

Ivan Filipović, otac učitelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada Ivan Filipović nosi ime po učitelju koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zauzimanja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske.
Hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.