U Vukovaru otvorena izložba razglednica ‘Rijeke koje povezuju’

Izložba starih razglednica “Rijeke koje povezuju” autora Dražena Kušena i Erike Žilić Vincetić, na kojoj je izloženo 60 razglednica iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku, s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, a koje na svojim ilustracijama nose motive rijeka Dunava, Save i Drave, otvorena je u utorak u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Državni arhiv u Osijeku razglednice čuva od svojih početaka, točnije od 1947. godine, a najviše ih je prikupljeno u vrijeme ravnateljstva dr. Kamila Firingera i dr. Stjepana Sršena te ih danas u Arhivu ima obrađenih 1.500 komada, što i nije konačan broj, s obzirom da se mnoge razglednice nalaze u drugim fondovima i tek će biti pribrojane zbirci razglednica”, kazala je tijekom svečanosti otvorenja, suautorica izložbe Erika Žilić Vincetić te dodala da su razglednice pisane raznim jezicima i pismima, a postoji i jedna pisana Morseovom abecedom..

Izložba je podijeljena na tematske cjeline Obala i naselja, Mostovi, Plovila, Rad i Dokolica, a riječ je o cjelinama koje svojim sadržajem predstavljaju zaokruženi ciklus života ljudi koji žive uz rijeke i povezani su s rijekama bez obzira radi li se o Dunavu, Savi, Dravi ili nekoj drugoj rijeci, kazao je ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki dodajući kako se na izloženim razglednicima mogu vidjeti brojna svjedočanstva nekadašnjeg života u slavonsko-baranjskim gradovima i mjestima Osijeku, Vukovaru, Dalju, Batini, Županji, Iloku i drugima.

O izložbi je govorio i arhivist Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez koji je napomenuo kako se rijeka najčešće sjetimo kad se dogodi poplava, poput prošlogodišnje koja je prouzročila katastrofu u dijelu županjske Posavine. “Neki dijelovi naše županije bili su poplavljeni i po godinu dana, a posebice su bili strašni izljevi Vuke koja u prošlosti nije bila uređena kao danas”, naveo je Elez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, vukovarski Dražavni arhiv raspolaže značajnom dokumentacijom vezanom uz rijeke i vodnoprivrednu gospodarsku djelatnost na rijekama, a koja se uglavnom odnosi na djelovanje ispostave Hrvatskih voda “Biđ-Bosut” u Vinkovcima u ime koje se posjetiteljima obratila ravnateljica Mirjana Šota upozorivši kako voda nije komercijalni proizvod već naslijeđe koje treba čuvati i njime racionalno upravljati.

Izložba “Rijeke koje povezuju” u Ružičkinoj kući otvorena je do kraja prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.