Preminuo Gabriel Jose García Márquez

Umro je Gabriel Jose García Márquez, kolumbijski pisac, novinar i politički aktivist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je u obalnom gradu Aracatacu 6. ožujka 1927. i odrastao s djedom i bakom po majci. Formalno obrazovanje počinje s 9 godina kada počinje živjeti s roditeljima u gradu Sucre. Zavolio je književnost na studiju prava i pročitavši Kafkinu “Preobrazbu” shvatio je da se na taj način može pisati i kako je sam rekao da je to znao počeo bi i sam pisati mnogo ranije.

Zbog potonuća razarača o kojem je pisao kao novinar u “El Espectadoru”, morao je napustiti domovinu. Boravio je u Havani, započevši prijateljstvo s Castrom pa mu je do 1971. bio zabranjen ulazak u SAD.

U Meksiko doseljava 1959. Prva hit knjiga mu je Pukovniku nema tko pisati (1961.), slijedi Pogreb velike mame (1962.). Sto godina samoće, prodanu u 10 milijuna primjeraka, piše 1969. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.