Varaždin: Završen međunarodni festival animiranog filma djece i mladih

Varaždin, 17.05.2019 - Na 10., jubilarnom VAFI & RAFI – meðunarodnom festivalu animiranog filma djece i mladih, koji æe se od 27. svibnja do 2. lipnja, ponovno održavati u dva grada, Varaždinu i Rijeci, prikazat æe se 162 filma koja su selektori izabrali izmeðu 836 pristiglih uradaka iz 70 zemalja.Festival, koji æe se od 27. do 29. svibnja održati u Rijeci, a od 30. svibnja do 2. lipnja u Varaždinu, predstavljen je u petak u dvorištu varaždinske 2. osnovne škole u kojoj je prije 33 godine osnovana VANIMA, udruga koja je prije deset godina poèela organizaciju festivala animiranog filma, uz desetu obljetnicu festivala u dvorištu škole posaðeno je drvo. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

Dodjelom nagrada VAFI u nedjelju je u Varaždinu završen jubilarni, 10. VAFI & RAFI – međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, na kojem su u proteklih tjedan dana u Varaždinu i Rijeci prikazana 162 animirana filma izabrana između 836 pristiglih iz 70 zemalja.

Nagrade VAFI za filmove koje su napravili mladi animatori dodijeljene su u tri kategorije. Najbolji film u kategoriji ‘mini’, autora mlađih od deset godina, je „Problemi sa solarnim sustavom ili misterija crne rupe / Solar-system problems or Mystery of Black hole“ u produkciji Multiplan Studio of The Grand Novosibirsk Planetarium iz Rusije. U kategoriji ‘midi’, autora između 11 i 14 godina, najboljim je proglašen animirani film „Zmajevi Marittena / Dragons of Maritten“ studija Hok Key Dragon s Tajvana, dok je nagradu VAFI u kategoriji ‘maxi’, autora od 15 do 18 godina, dobio „Selfie“ studija ZVVIKS iz Slovenije.

U sve tri kategorije dodijeljene su i po četiri ravnopravne druge nagrade, a jednu od njih u kategoriji ‘midi’ dobio je varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA za animirani film „Košćecovi kukčeki“, dok je u istoj kategoriji posebno spomenut „Pravi kokot“ FKVK-a iz Zaprešića.

Kao i svake godine, na festivalu se dodjeljuje i Plavi VAFi za najbolji animirani film koji promiče dječja prava, a koji biraju Ured UNICEF-a Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu, a od ove godine im se priključila Agencija za elektroničke medije s portalom medijskapismenost.hr. Plavi VAFI dobio je animirani film „Plesanje za sebe / Dancing for yourself“ Ito studija iz Kine. I ovdje je VANIMA dobila jednu od četiri ravnopravne druge nagrade, za film „Munje, gromovi i naši strahovi“.

Direktor VAFI & RAFI festivala, Hrvoje Selec, na zatvaranju je istaknuo da je hrvatski festival ove godine bio domaćin konferencije Youth cinema networka.

„Bilo je iznimno bitno podijeliti primjere dobre prakse i iskustva s predstavnicima 35 festivala koji se bave filmom za mlade i mladih autora“, kazao je Selec te dodao da je uz goste iz više zemalja svijeta specifičnost festivala da je u svih deset godina održavanja u Varaždin dolazila ista skupina animatora iz Hong Konga.

Organizator međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih je varaždinska VANIMA. Ove godine zemlja partner bila je Kanada, a za iduću godinu i 11. VAFI & RAFI festival najavljeno je da će zemlja partner biti Irska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina