(VIDEO) 10. ožujka 1945. Tokio – saveznici u bombardiranju ubili 100.000 civila glavnog grada Japana

Tri stotine američkih zrakoplova B-29 bombardiralo je zapaljivim bombama japanski glavni grad Tokio na današnji dan 1945. godine. Ubijeno je više od 100.000 Japanaca Tokia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri američkom bombardiranju Tokija poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od udara na Hirošimu i Nagasaki. Preko milijun ljudi je ranjeno ili ozlijeđeno. Amerikanci su koristili zapaljive bombe, pa je Tokio zahvatila vatrena stihija.

Procjenjuje se da je najsnažniji bombarderski napad u povijesti ratovanja izveden 9. i 10. ožujka 1945. kada su američki bombarderi napali japanski glavni grad Tokio. Poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki.

Amerikanci su koristili zapaljive bombe, a budući da je većina japanskih kuća bila sagrađena od drveta i papira, grad je zahvatila silna vatrena stihija. Upotrijebljeni su avioni Boeing B-29 Superfortress (Supertvrđava), koji su polijetali s aerodroma smještenih na otocima u Tihom oceanu dovoljno blizu Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio razlog zašto se američka vojska toliko trudila osvojiti malene otoke južno od Japana.

Napad na današnji dan izvelo je 334 bombardera B-29, koji su bacili 1700 tona bombi. Uz preko 100.000 poginulih, još je oko milijun ozlijeđeno, a otprilike isto toliko ostalo je bez domova. Najviše su razoreni dijelovi u blizini Carske palače u Tokiju, no zanimljivo je da je američko zrakoplovstvo izdalo zabranu gađanja same palače (u kojoj je bio i Carski glavni stožer). Kad je car vidio opseg razaranja oko palače navodno se osobno angažirao oko sklapanja mira, što je ostvareno tek 5 mjeseci kasnije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.