(VIDEO) 25. ožujka 1993. Šarengrad (Srijem) – zločini četnika i JNA u Domovinskom ratu nastavak su Titovih zločina

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska sela Srijema kao Šarengrad, Bapska, Lovas, Ilača, Tovarnik i ostala bila su u Domovinskom ratu mjesta najtežih zločina koje je počinila JNA u suradnji sa srbijanskim četnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pola stoljeća ranije ranije ista vojska Titova partizanska JNA (tada JA) popunjena amnestiranim četnicima iz Srbije (ista koalicija kao i 1991. godine) počinila je nad Hrvatima iste i veće zločine: kada su pripadnici Jugoslavenske armije ušli u Srijemsku Mitrovicu pobili su 194 Hrvata, u Iloku 171 Hrvata, u Šarengradu 69 Hrvata, u Tovarniku 70 Hrvata.

U naredbi 47. partizanske srpske divizije, formirane velikim dijelom i od amnestiranih četnika teku listopadu 1944. godine,  koja je krenula u napad na NDH iz Srbije krajem 1944. stoji: ”Ako ima pojedinaca na koje se sumnja da surađuju s protivnicima, strijeljati ih najkonspirativnije, a obitelj obavijestiti da je strijeljani upućen u logor’. Ta srpska divizija je počinila kasnije velike zločine i nad Hrvatima u Slavoniji, a rasformirana je u Slavonskom Brodu nakon što su počeli zločini na Križnom putu, a njeni partizani prebačeni u druge jedinice Titove NOVJ.

Na današnji dan 1993. godine na slobodni teritorij Hrvatske stiglo je preostalih 170 Hrvata iz Šarengrada, hrvatskog mjesta u Srijemu okupiranog u listopadu 1991. godine u vrijeme strašne agresija Srbije na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostala okolna hrvatska mjesta su proživjela teški kalvariju pod srbijasnkom čizmom, osobito zbog blizine granice i junačkog otpora do zuba naoružanoj JNA i srpskim paravojnim postrojbama sastavljenih od domaćih Srba i četnika iz Srbije. Svi znaju za teška stradanja Lovasa, Tovarnika, Bapske, Opatovca, Mohova, Ilače i drugih mjesta hrvatskog Srijema.

Na dan 4.listopada 1991. godine na Šarengrad je izvršena agresija iz Srbije praćena velikim napadom JNA. Tijekom agresija i napada je u prvom danu napada na to mjesto palo nekoliko stotina topničkih projektila. Istoga dana poginula su dva pripadnika 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ Miroslav Gudelj i Duško Lovrić te hrvatski branitelj iz Šarengrada Julije Saračević.

Srbi su etničko čišćenje u Srijemu nastavljali u pristutnosti mirovnih snaga UN-a vjerujući da će ovaj kraj postati dio Velike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takookupirano područje Srbi temeljito etnički čiste od Hrvata i drugoga nesrpskog pučanstva. Iz Mohova je 27.10.1991. godine protjerano 50 osoba, iz Šarengrada 18.3.1992. godine 44 osobe, 24.3.1992. godine 170 osoba, a 30.3.1992. godine iz Bapske i Šarengrada 15 osoba i 24.1.1993. godine iz Bapske 72 osobe. Prema djelomično prikupljenim podacima u 1992. godini protjerano je s ovog područja 377 osoba, a stvaran se broj procjenjuje na oko 700 osoba. U 1993. godini zabilježeno je 218 protjeranih osoba. llok sve više napuštaju Hrvati grkokatolici, koji su 1945. godine iz Žumberka kolonizirani u llok.

Tijekom Domovinskog rata u obrani samostalne i suverene RH svoje živote na oltar Domovine položio je 21 Hrvat iz Šarengrada.

Spomenik poginulim hrvatskim junacima i braniteljima Šarengrada:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.