(VIDEO) 29. travnja 1991. osnovana 3. gardijska brigada Kune – heroji ratnih bitaka Slavonije!

Foto: Roberta F. (commons.wikimedia.org)

Jedna bojna te slavne brigade bila je smještena u Vukovaru i dala je nemjerljiv doprinos obrani grada heroja. Njeni pripadnici srušili su prva tri zrakoplova u Domovinskom ratu, od kojih dva još 24. kolovoza 1991. u gradu Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kune” su sudjelovale u obrani najtežih dijelova bojišnice ratne 1991. godine prema Srbiji kao: Osijek, Nuštar, Bijelo Brdo, Ivanovac, Erdut, Sarvaš, Dalj, Laslovo, Tenja i dr.

 

Na današnji dan 29. travnja 1991. ustrojena je poznata elitna postrojba Zbora narodne garde – 3. gardijska brigada, poznatija kao „Kune“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. gardijska brigada

Photo: wikimedia.commons.org

Brigada slavi upravo na današnji dan 28. godina svoje velike povijesti i poziva sve Osječane, Slavonce i Hrvate da se pridruže spomenu na poginule hrvatske mladiće i te slavne dane naše Domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom velikosrpske pobune 3. brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

Većinom sastavljena od mladića iz Slavonije, ova postrojba dala je nemjerljiv doprinos obrani grada Vukovara, kao i Bogdanovaca i okolnih mjesta grada-heroja.

Slavna 4. bojna 3. gardijske brigade iz Vukovara imala je 306 pripadnika, a poginulo je 84 hrvatska mladića. Oko 200 mladića iz te bojne je ranjeno ili završilo u koncentracijskim logorima u Srbiji. Do rujna mjeseca bila je praktički zapovjedna brigada u Vukovaru. Njeni pripadnici su srušili tri prva zrakoplova JNA u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kune“ su sudjelovale u obrani i drugih najtežih dijelova bojišnice 1991.: Osijek, Nuštar, Bijelo Brdo, Ivanovac, Erdut, Sarvaš, Dalj, Laslovo, Tenja i dr.

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993. godine, nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gbr snage jedne ojačane bojne gdje je u borbi prsa o prsa, uspjela obraniti Kašić od protuudara najelitnijih srpskih postrojbi.

Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. gradijska brigada Kune i nepoznate ratne fotografije uz glazbu Prljavog Kazališta i “Lupi petama, reci evo sve za Hrvatsku”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.