Zagreb iz drugog ugla: Vlč. Puškarić otkrio brojne zanimljivosti o znamenitostima Kaptola

Foto: Snimka zaslona

U najnovijoj epizodi serijala “Kvart priča” kojeg je pokrenuo mladi arhitekt Vid Juračić zajedno s prijateljem Markom Mrkićem, gledatelji njihovog YouTube kanala doznali su brojne zanimljivosti o Kaptolu. Kroz Kaptol ih je proveo vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne znamenitosti Kaptola – franjevački samostan i crkva, Opatovina, Ribnjak, katedrala…

Glasnogovornik Kaptola na putu prema Novoj Vesi svratio je prvo u samostan i crkvu sv. Franje koja je trenutno zatvorena zbog potresa.

“Franjevački samostan ljudi jako vole. To je mjesto gdje je sv. Franjo prošao. Nemamo povijesnih dokaza, ali je po legendi jedna grofica primila sv. Franju i na tom je mjestu njemu u čast napravljena kapelica koja datira iz 13. stoljeća.”, kazao je vlč. Puškarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su obišli Opatovinu, popularno mjesto za izlazak mladih Zagrepčana i stube biskupa Duha, prvog biskupa zagrebačke biskupije koja će tek poslije postati nadbiskupija.

“Često turisti misle da je glavni trg ispred katedrale kao što je po drugim europskim gradovima.”, otkrio je vlč. Puškarić ispred zagrebačke prvostolnice i proveo svog sugovornika kroz Ribnjak. Na tom mjestu je prije bio umjetni ribnjak, koji je vodu dobivao iz potoka Medveščaka. Kada je ribnjak isušen, lokalitet je uređen i pretvoren u gradski park.

Obišli su potom i ranjenu Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava koja se još uvijek obnavlja od razornog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Katedrala i dalje čuva naš grad. Želim Vam svima obilje Božjeg blagoslova.”, poručio je vlč. Puškarić.

Zanimljivu epizodu u cijelosti pogledajte na poveznici:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kvart priča” je serijal s desetominutnim epizodama u kojima Juračić s gostima pokazuju sve znamenitosti zagrebačkih kvartova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.