Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu održat će se 7. i 8. rujna

Zagreb, 21.4.2019 - Uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić (na slici). Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

U duhu priprema, priprave i molitve za Susret Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine, ovogodišnje 288. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu održat će se od 7. do 8. rujna pod geslom susreta mladih „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u subotu 7. rujna započinju hodočasnici pješaci. Jedna skupina kreće ispred zagrebačke katedrale u 5 sati preko Sljemena gdje će misu u sljemenskoj kapeli u 9 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Druga skupina kreće iz Čučerja, gdje je misa u 10.30 sati koju predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a treća iz župne crkve u Sesvetama gdje je sveta misa u 9 sati.

U 18.30 sati predviđa se zajednička hodočasnička ulazna procesija od kapele sv. Ladislava do Svetišta nakon koje u 20 sati slijedi „Služba svjetla“, procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.

Središnje euharistijsko slavlje u nedjelju 8. rujna predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do „crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac“ kreće u 11 sati, a sveta misa počinje u 11.30 sati. Središnjem će euharistijskom slavlju u nedjelju u 9 sati prethoditi zajednička pobožnost Križnog puta, dok je nakon središnjeg euharistijskog slavlja u svetištu Majke Božje Bistričke u 15 sati predviđen poslijepodnevni oproštaj i povratak hodočasnika svojim kućama.

U sklopu „Zagrebačkoga hodočašća“, u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke održat će se i Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Zbog radova na pruzi ovogodišnje hodočašće ide novim rutama: iz Kašine i Gornje Stubice. Za mlade koji će u subotu 7. rujna krenuti u Mariju Bistricu bit će, s polaskom u 7 sati, organiziran prijevoz izvanrednim ZET-ovim autobusima do Kašine s triju polaznih postaja. Istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-ine zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnog kolodvora i okretište Dubec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mlade karlovačkog i zagorskog područja na organizaciju prijevoza autobusima do mjesta odakle će se pješačiti potiču se župnici. Mladi koji će vlastitim prijevozom doći iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 8 sati okupit će se u Kašini ili Gornjoj Stubici te zajedno krenuti prema Mariji Bistrici.

PROGRAM HODOČAŠĆA
:

subota, 7. rujna 2019.

7.00 sati – polazak autobusa prema Kašini s triju polazišta: istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-ine zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnoga kolodvora i okretište Dubec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8.00 sati – hodočasnički put kreće iz Kašine/Gornje Stubice prema Mariji Bistrici

– po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u bazilici Majke Božje Bistričke

– nakon mise smještaj u školi i šatoru (za one koji su se prijavili za smještaj)

15.30 sati – početak programa u šatoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.30 sati – doček hodočasnika grada Zagreba

20.00 sati – služba svjetla

22.30 sati – početak cjelonoćnog klanjanja pred Presvetim

nedjelja, 8. rujna 2019.

9.00 sati – Križni put

11.00 sati – ulazna procesija

11.30 sati – misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba

14.00 sati – polazak prema Kašini

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.