Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu održat će se 7. i 8. rujna

Zagreb, 21.4.2019 - Uskrsno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić (na slici). Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

U duhu priprema, priprave i molitve za Susret Hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine, ovogodišnje 288. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu održat će se od 7. do 8. rujna pod geslom susreta mladih „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u subotu 7. rujna započinju hodočasnici pješaci. Jedna skupina kreće ispred zagrebačke katedrale u 5 sati preko Sljemena gdje će misu u sljemenskoj kapeli u 9 sati predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Druga skupina kreće iz Čučerja, gdje je misa u 10.30 sati koju predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a treća iz župne crkve u Sesvetama gdje je sveta misa u 9 sati.

U 18.30 sati predviđa se zajednička hodočasnička ulazna procesija od kapele sv. Ladislava do Svetišta nakon koje u 20 sati slijedi „Služba svjetla“, procesija sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.

Središnje euharistijsko slavlje u nedjelju 8. rujna predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s pomoćnim zagrebačkim biskupima i svećenicima grada Zagreba.

Zavjetna procesija od kapele „Ave Maria“ do „crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac“ kreće u 11 sati, a sveta misa počinje u 11.30 sati. Središnjem će euharistijskom slavlju u nedjelju u 9 sati prethoditi zajednička pobožnost Križnog puta, dok je nakon središnjeg euharistijskog slavlja u svetištu Majke Božje Bistričke u 15 sati predviđen poslijepodnevni oproštaj i povratak hodočasnika svojim kućama.

U sklopu „Zagrebačkoga hodočašća“, u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke održat će se i Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije.

Zbog radova na pruzi ovogodišnje hodočašće ide novim rutama: iz Kašine i Gornje Stubice. Za mlade koji će u subotu 7. rujna krenuti u Mariju Bistricu bit će, s polaskom u 7 sati, organiziran prijevoz izvanrednim ZET-ovim autobusima do Kašine s triju polaznih postaja. Istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-ine zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnog kolodvora i okretište Dubec.

Za mlade karlovačkog i zagorskog područja na organizaciju prijevoza autobusima do mjesta odakle će se pješačiti potiču se župnici. Mladi koji će vlastitim prijevozom doći iz različitih dijelova Nadbiskupije okupit će se u 8 sati okupit će se u Kašini ili Gornjoj Stubici te zajedno krenuti prema Mariji Bistrici.

PROGRAM HODOČAŠĆA
:

subota, 7. rujna 2019.

7.00 sati – polazak autobusa prema Kašini s triju polazišta: istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma (iza INA-ine zgrade), ZET-ov terminal kod Glavnoga kolodvora i okretište Dubec

8.00 sati – hodočasnički put kreće iz Kašine/Gornje Stubice prema Mariji Bistrici

– po dolasku u Mariju Bistricu, sveta misa u bazilici Majke Božje Bistričke

– nakon mise smještaj u školi i šatoru (za one koji su se prijavili za smještaj)

15.30 sati – početak programa u šatoru

18.30 sati – doček hodočasnika grada Zagreba

20.00 sati – služba svjetla

22.30 sati – početak cjelonoćnog klanjanja pred Presvetim

nedjelja, 8. rujna 2019.

9.00 sati – Križni put

11.00 sati – ulazna procesija

11.30 sati – misno slavlje s hodočasnicima iz Zagreba

14.00 sati – polazak prema Kašini

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr