Završen 7. festival hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016

Foto: PR

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg 7.Festivala Trsat, festivala hrvatskih katoličkih filmova, je dokumentarac «Sve je bio dobar san» autora Branka Ištvančića. Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac “Sve je bio dobar san” nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovoga filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskoga što će nas navesti na razmišljanja o ovoj priči i njenim sudionicima. Ovaj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat. Isti film nagrađen je i za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) i najboljeg skladatelja (Dalibor Grubačević).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale strukovne nagrade žirija kojim je predsjedavao redatelj i umjetnički fotograf Petar Trinajstić osvojili su Anton Štor za snimateljski rad u filmu “Na dobro vam Salvestrovo”, Anita Jovanov za montažu filma “Graditelj Rima” i Hrvoje Župarić za scenarij kratkoga igranoga filma “Moja Ljiljo”. Posebna nagrada dodjeljena je Ediju Benčiću za film «Fra Berard».

Iako su se Ištvančićev film i kratki igrani film «Moja Ljiljo» mladog autora Hrvoja Župarića predstavili kao ostvarenja koja pomiču granice u pristupu vjerskim, katoličkim temama i u njima treba gledati svjetliju budućnost ovoga filmskog žanra, opći je ipak dojam da se nakon sedam godina postojanja ovoga festivala autori nisu mnogo pomakli u promišljanju pristupa vjerskim temama na filmu. Još uvijek su to suhoparne i nemaštovite priče koje više naliče nekom televizijskom informativnom programu. Istovremeno su svi filmovi tehnički na zavidnoj razini što potvrđuje činjenicu o sve dostupnijoj kvalitetnoj tehnici.

Tijekom festivala moglo se čuti dosta kritičkih konstatacija kako naša crkva nije još uvijek prepoznala značaj filma odnosno audiovizualnih umjetnosti u njenom djelovanju i počela producirati ili financirati proizvodnju više filmova s temama iz života nje i njenih vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.