Zbog koronavirusa u Italiji svete mise neće se javno slaviti do 3. travnja: Sveta Stolica poziva na mir i hrabrost

Evanđelje
Foto: Snimka zaslona

Talijanska biskupska konferencija objavila je u nedjelju navečer da se u cijeloj zemlji neće javno slaviti mise sve do 3. travnja. Odluka dolazi nakon dekreta talijanske vlade kojim se zabranjuju sve civilne i vjerske ceremonije u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekavši kako ovakva odluka uzrokuje “bol i poteškoće” i svećenicima i vjernicima, biskupi su naglasili da je Konferencija prihvatila državnu direktivu “samo iz želje da i u ovoj situaciji učini svoj dio u doprinošenju zaštiti javnoga zdravlja”.

Iako neće biti javno slavljenih misa, vrata crkava vjernicima će biti otvorena za osobnu molitvu, a svećenici će mise služiti privatno.

Rimska biskupija putem pisma koje potpisuje generalni vikar, kardinal Angelo De Donatis, pozvala je vjernike da 11. ožujka održe dan posta i molitve za sve žrtve koronavirusa te pozvala vjernike da putem televizije prate posebnu misu koja će biti slavljenja na tu nakanu, javlja bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski muzeji također su zatvoreni do 3. travnja.

Papa Franjo u nedjelju je predvodio molitvu Anđeoskog pozdravljenja iz biblioteke Apostolske palače i na taj se način pridržavao preventivnih odredbi s obzirom na epidemiju koronavirusa. Podnevna je molitva bila prenošena putem elektroničkih medija, a u središtu je Papina govora bio izbor ljubavi kojom nas Isus poziva da mu budemo blizu. No Sveti Otac se ipak na kraju molitve na kratko pojavio na prozoru Apostolske palače, iznad Trga svetoga Petra, kako bi pozdravio nazočne, navodi Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Današnja podnevna molitva s Papom koji se nalazi zatvoren u biblioteci, pomalo je neobična, no vidim vas i blizu sam vam”, rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. “Danas molimo na ovakav način kako bismo izvršili preventivne odredbe i izbjegli malu gužvu koja bi mogla pogodovati prenošenju virusa”, dodao je.

Sveta Stolica poziva na mir i hrabrost u suočavanju s krizom koronavirusa

Dikasterij za laike, obitelj i život uputio je u subotu poruku u kojoj izražava blizinu Crkve svima onima koji su pogođeni Covidom-19 ili se osjećaju ugroženi tom infekcijom, te zahvaljuje liječnicima, bolničarima, medicinskim sestrama, pomoćnom osoblju i znanstvenim istraživačima za njihovu velikodušnu zauzetost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se u poruci pozivaju da se hrabro i mirno suoče s tom međunarodnom zdravstvenom krizom, stavljajući se na raspolaganje i bivajući spremni, radi općeg dobra, na neke žrtve u osobnom stilu svakodnevnog života. Svatko je pozvan učiniti svoj dio, no nije sam, imamo Božju zaštitu koja bdije nad svakim od nas očinskom ljubavlju – piše u poruci Dikasterij za laike, obitelj i život i ističe – I Crkva želi biti blizu svakom bolesnom od Covida-19, njegovoj obitelji i prijateljima, zdravstvenom osoblju i javnom zdravstvu koji se brinu za oboljele, pa i znanstvenicima koji traže lijek za tu bolest.

U poruci se Dikasterij posebno obraća obiteljima koje su pozvane s ljubavlju i velikim osjećajem odgovornosti voditi brigu za svoje članove koji su zaraženi Covidom-19; brinuti se za svoje stare koji ne mogu izlaziti iz kuće zbog opasnosti od zaraze; brinuti se za one koji su najslabiji zbog neke druge bolesti od koje već boluju; za djecu koja moraju ostati kod kuće i ne ići u školu zbog zdravstvenih razloga. To je težak zadatak osobito za obitelji koje žive u siromašnim mjestima koja oskudijevaju gospodarskim izvorima i socijalnom pomoći, ali i za one koji bi mogli izgubiti posao zbog posljedica epidemije na svjetsko gospodarstvo.

Poruka potom ističe da u tim okolnostima obitelj može postati izvor i snaga koja pokreće i širi smisao za odgovornost, solidarnost, snagu i razboritost, međusobno dijeljenje i pomoć u teškoćama. Dikasterij za laike, obitelj i život na kraju se sjedinjuje s papom Franjom koji je, tijekom opće audijencije 26. veljače, izrazio svoju blizinu bolesnima od koronavirusa i zdravstvenim radnicima koji se brinu za njih, kao i građanskim vlastima i svima koji se zauzimaju kako bi pomogli bolesnicima i zaustavili infekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.