6. rujna 1967. – Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova

Na današnji dan 6. rujna 1967. zagrebački Dinamo je osvojio Kup Velesajamskih gradova nakon što je u finalu pobijedio sjajni Leeds United sa slavnim Jackijem Charltonom i škotskim legendama Billyjem Bremnerom i Peterom Lorimerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije utakmice Dinamo je nadvladao Leeds 2:0 i 0:0. U Zagrebu su pogotke postigli tada 19-godišnji Marijan Čerček i Krasnodar Rora. Bilo je to dovoljno za veliko slavlje ‘purgera’ i najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa do danas.

Tadašnji predsjednik FIFA-e sir Stanley Rous predao je trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati. Igrači koji je sudjelovali u tom sjajnom uspjehu su: Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza i Slaven Zambata. Treneri su bili Branko Zebec i Ivica Horvat.

Kako je nastao Kup Velesajmskih gradova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijator natjecanja bio je Švicarac Thommen, potpredsjednik UEFA-e koji je 1955. u Baselu okupio predstavnike 10 europskih velesajamskih gradova (Barcelona, Basel, Birmingham, Frankfurt,Kopenhagen, Laussane, Leipzig, London, Milano i Zagreb) i predložio organizaciju natjecanja gradskih reprezentacija.

Prvo izdanje zamišljeno je kao dvogodišnje natjecanje ali se protegnulo na tri godine. I slijedeća dva izdanja, 1958-60. i 1960-61., održana su kao natjecanja gradskih vrsta, a od sezone 1961/62. postaje jednosezonsko klupsko natjecanje u koje je svaki član UEFA-e imao pravo poslati do tri sudionika, dakle najjače klubove osim prvaka država.

U praksi je to značilo da je tadašnji Kup velesajamskih gradova i Kup Uefa bio znatno jače i kvalitetnije natjecanje nego što je danas Liga Uefe što daje još veći sjaj Dinamovom uspjehu. Od sezone 1971./72. UEFA mijenja određena pravila natjecanja i osniva Kup UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snagu ovog natjecanja potvrđuje i popis dotadašnjih osvajača ovog natjecanja:
1955-1958. Barcelona
1958-1960. Barcelona
1961. Roma
1962. Valencia
1963. Valencia
1964. Real Zaragoza
1965. Ferencvaros
1966. Barcelona

Kasnije iza Dinama osvajači Kupa velesajamskih gradova su bili engleski klubovi: Leeds United, Newcastle, Arsenal i ponovno Leeds United.

Manje je poznata stvar da je Dinamo bio i finalist istog natjecanja i 1963. kada je u finalu izgubio od Valencie, a na putu do finala izbacio je velikane europskog nogometa Bayern i Porto. Najteži protivnik Dinamu do finala 1967. bio je Juventus kojeg je Dinamo izbacio u četvrtfinalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video film uspjeha i slavlja nezaboravne 1967:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.