Ljevičarski ekstremisti uz divljanje SAD-om žele ući i u sport, ignoriraju čak i Olimpijsku povelju

Foto: fah

I dok divljanje, predvođeno ljevičarskim ekstremistima, i dalje traje SAD-om, a uspostavljaju se takozvane autonomne oblasti, ljevičarski se ekstremisti žele uvući i u sport, pa čak i na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine održati u Tokiju. Nažalost, u Hrvatskoj je malo prilike da se čuje i uvjetno rečeno druga strana. Mediji su potpuno blokirani i serviraju javnosti tek djelomičnu istinu, koja onda, naravno, nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nedavno je iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) stigla poruka da će sportaši koji kleče u znak podrške radikalnom Black Lives Matter pokretu, koji djelomično vodi divljanje u SAD-u navodno zbog smrti Georgea Floyda, čiji je ubojica u zatvoru, suočiti s zabranama.

Global Athlete pokret sportaša smatra kamo je to očito kršenje ljudskih prava.

”Sportaši su predugo morali birati između natjecanja u tišini i vjerovanja u ono što je ispravno. Vrijeme je za promjene. Svaki sportaš mora biti osnažen za korištenje svojih platformi, gesta i glasa. Šutnja sportaša dovela je do ugnjetavanja, tišina je dovela do zlostavljanja, a šutnja je dovela do diskriminacije u sportu”, navode iz udruga Global Athlete, koja okuplja olimpijce iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Reuters je podsjetio na “pravilo 50 Olimpijske povelje” da “niti jedna vrsta demonstracija ili politička, vjerska ili rasna propaganda nije dozvoljena na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim područjima”. Sportaši koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOO je siječnju izdao smjernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.

”Sadašnje vođenje globalnog sportskog pokreta stavilo je sportaše u nemoćni položaj. Sportaši rijetko dobivaju priliku iznositi mišljenje o pravilima i razvoju sporta, unatoč tome što su najvažniji dionici. Bez sportaša sport ne postoji. Licemjerno je reći sportašima da se drže svog sporta i da se drže izvan politike, dok MOO i IPC dosljedno djeluju u politici u svoju korist”, opet po svome navode u Global Athleteu, naravno, ignorirajući Olimpijsku povelju.

”Sportaši posvećuju godine svog života kako bi se kvalificirali na Olimpijske i Paraolimpijske igre. Ako sportaši žele govoriti, poštujući druga prava i slobode koje su detaljno opisane Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, MOO bi trebao prihvatiti različita mišljenja”, navode dalje u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo,  MOO je nedavno izjavio kako poštuje prava sportaša na izražavanje svojih osjećaja i mišljenja zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, čiji je ubojica u zatvoru, što ne sprečava ekstremiste da pale, pljačkaju, razbijaju, tuku i dalje. Inače, George Floyd bio je od ranije poznat policiji te je osuđivan, što, dakako, ne može opravdati ono što je bijeli policajac napravio, zbog zločina,  pod optužbom za ubojstvo, završio je u zatvoru. Što bi još nasilnici koji divljaju američkim gradovima, kao i jednim dijelom gradovima u Europi, hteli?

”MOO u potpunosti poštuje što su mnogi sportaši davali izjave na društvenim mrežama. To je njihovo pojedinačno pravo i to je pravo koje u potpunosti podržavamo”, kazao je glasnogovornik MOO-a.

Podsjetimo, također i da su se sportske organizacije, uključujući Američki olimpijski i paraolimpijski odbor, također su izrazile solidarnost “sa svima koji se bore za dobro”. Predsjednik Njemačke olimpijske sportske konfederacije Alfons Hoermann je u razgovoru za ZDF podržao sportaše da “podignu svoj glas”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, oglasio se i američki predsjednik Donald Trump, koji je u nedjelju poslao poruku da  neće gledati utakmice NFL-a i nogometne reprezentacije SAD-a ako igrači budu klečali za vrijeme intoniranja nacionalne himne. Američki nogometni savez prošlog tjedna priopćio je kako je odustao od zahtjeva da igrači stoje za vrijeme himne, rekavši da je politika pogrešna i da ometa pokret Black Lives Matter

”Neću to više gledati”,  napisao je na Twitteru američki predsjednik, koji je poslao jasnu poruku:

”A čini se da i NFL kreće u tom smjeru, ali ja to neću gledati”, kazao je Trump. Povjerenik NFL-a Roger Goodell rekao je ovog mjeseca da je liga pogriješila ne slušajući igrače osuđujući rasizam u zemlji koju su zahvatili nasilni prosvjedi koji su rezultirali kaosom i stvaranjem ”paradržavica”, za koje je pitanje dana kada će se rasformirati ako dođe do daljnje eskalacije nasilja. Naime, prije ili poslije država će reagirati, a što je već najavio predsjednik Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.