Splitski branitelji Ivoševiću: Znamo da ne volite hrvatsku reprezentaciju, ali omogućite praćenje utakmica

Foto: fah

Hrvatski su gradovi spremni za nogometnu euforiju i hrvatsku reprezentaciju na Euru, svi osim Splita u kojem je zabranjeno na Rivi i Matejuški postavljati televizore na terasama kafića zbog očuvanja gradske jezgre. Jučer je tu situaciju komentirao i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, koji ne vidi problem u toj odluci. No, još je gori način na koji je takvu odluku podržao. Njegove riječi razljutile su splitske branitelje, točnije Udrugu veterana 4. gardijske brigade iz Splita, koja se oglasila priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Novi primitivni ispad: O kakvoj to naciji govori Bojan Ivošević?

Priopćenje potpisuje predsjednik udruge Borislav Lapenda, a mi ga prenosimo neizmijenjeno u cijelosti:

“Poštovani gospodine Bojane Ivoševiću, dogradonačelniče grada Splita,

Odakle Vam pravo zabraniti gledanje utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu, koje Vi nazivate “Neki Euro”, isto tako možemo reći da ste i Vi “Neki dogradonačelnik”. Već dugi niz godina Hrvatska nogometna reprezentacija nas Hrvate čini sretnima i ponosnima svojim rezultatima i postignućima, i onda se nađe “Neki dogradonačelnik” koji sve to želi zasjeniti svojom pozicijom u Gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela država organizira navijačke zone za praćenje utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije osim Grada Splita. Pitamo se čiji je ovo grad i s kojim pravom samovoljno zabranjujete praćenje utakmica na rivi, trgovima i slično. Ako Vama Hrvatska ne znači ništa, osim pozicije i dobre plaće, nama je Hrvatska sve. Stoga, kao branitelji i stvaratelji hrvatske države, zbog heroja koji su svojim životima stvorili državu, da bi Vi danas bili na poziciji na kojoj jeste, i pljuvali po svemu tome, tražimo (ne molimo) da se po hitnom postupku omogući praćenje utakmica na otvorenome kako na rivi tako i u ostalim djelovima grada Splita.

“Možda Vam smeta što bi gledatelji bili ogrnuti hrvatskim zastavama, a ne zastavama duginih boja”

Ukoliko Vi osobno ne volite Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ne znači da je ne vole i ostali građani Splita, kao i mnogi turisti koji su u gradu a žele pratiti utakmice kako Hrvatske, tako i reprezentacija svojih država. Pitamo se kako se na rivi mogu održavati razno razna događanja, a prijenos utakmica ne može. Čime se tu ugrožava arhitektura centra Grada, možda prevelikim zračenjem, svjetlosti ili pak nečim drugim?!

Možda Vam smeta što bi gledatelji bili ogrnuti Hrvatskim zastavama, a ne zastavama duginih boja. Hajduk je simbol grada, i Hajduk se gleda na Poljudu. Hajduk se gleda i prati svugdje. Ovdje bismo napomenuli da uz Hajduk postoje još tri simbola grada, a to su: Sveti Duje, 4.gardijska brigada i Torcida, kojih velika većina navija za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju i želi je pratiti. Ukoliko Vam smeta Hrvatska nogometna reprezentacija, Vi je nemojte gledati, odjavite TV za vrijeme kako ga vi nazivate “Nekakvog Eura”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, još jednom zahtjevamo da postavite zone na rivi i na ostalim mjestima i trgovima u Splitu za gledanje Europskog prvenstva. Što se tiče nas iz Udruge veterana 4.gardijske brigade, najoštrije osuđujemo Vaše izjave i još jednom konstatiramo da Vas može biti sram za te izjave koje dajete o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Znamo da je ne volite, al što je previše, previše je. Hrvatska iznad svih. …Samo je jedna Udarna…a to je Četvrta…”

Ponovno se oglasio Ivošević

Nakon bure koju je izazvao, još se jednom oglasio i Ivošević.

“Odluka o komunalnom redu stara dvije godine postala je vijest za dnevnik. Navedena kaže (sukladno konzervatorskim smjernicama) da na području stare gradske jezgre (kulturnog dobra) nema televizora na štekatima, a navedena odredba u medijima predstavlja se kao potpuna zabrana gledanja Eura u cijelom Splitu, što je u potpunosti netočno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan podatak je da će se na području 99,8% Splita uredno gledati Euro na štekatima, a na tih 0,2 posto, koliko iznosi stara gradska jezgra, moći će se gledati unutar ugostiteljskih objekata, jednako kao i protekle dvije godine. Dodatno u Grad Split pristigao je zahtjev udruge “Mi Hrvati” za organiziranjem fan zone na Zvončacu, gdje smo dopustili manifestaciju i odobrili prekoračenje buke na navedenoj lokaciji, pa već u subotu u 18 sati možete gledati početak pohoda Hrvatske na Euru protiv Španjolske”, poručio je Ivošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.