ZOI: Svečano otvorene Igre u Sočiju

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je otvorenima XXII. Zimske olimpijske igre koje će se do 23. veljače održavati u Sočiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, kojemu su ovo prve Igre u njegovu mandatu, u podužem govoru zahvalio je domaćinima na velikim naporima koje su uložili u izgradnju sportske infrastrukture i pohvalio spektakularnu svečanost otvaranja.

“Ono za što su nekima trebala desetljeća, vi ste u Sočiju napravili za samo sedam godina”, naglasio je Bach u svom govoru.

Pretpostavlja se kako su Rusi za organizaciju ZOI u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom više od dva i pol sata, koliko je trajalo svečano otvaranje, organizatori su su podsjetili na najvažnije osobe i događaje iz ruske povijesti. Tu se našlo mjesta za balove na dvoru Ivana Groznog, revolucije, te izgradnju modernih velegradova poput Moskve.

Među 40,000 gledatelja na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju je i 40 svjetskih državnika, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon.

Nakon podizanja olimpijske zastave svečanu prisegu u ime sportaša položio je brzi klizač Ruslan Zaharov, u ime sudaca Vjačeslav Vedenjin, koji sudi u utrkama u skijaškom trčanju, a u ime trenera Anastazija Popkova, članica ruske reprezentacije u alpskom skijanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čast da upale olimpijski plamen pripala je legendarnoj klizačici Irini Rodnjinoj i najboljem hokejašu 20. stoljeća, vrataru reprezentacije SSSR-a Vladislavu Tretjaku.

Na ZOI u Sočiju nastupit će 2873 sportaša iz 88 zemaalja, što je novi rekord kada su ZOI u pitanju, a ukupno će biti podijeljeno 98 kompleta medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.