Foto: fah

Državni tajnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar razgovarali su u ponedjeljak s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem o položaju Hrvata u BiH te su, uz poznato svetište Kondžilo posjetili Žepče i Šamac, obećavši potporu tamošnjim Hrvatima.

Kako je priopćeno u utorak, u razgovorima s kardinalom Puljićem bilo je riječi o položaju Hrvata u BiH te o potencijalima koje Kondžilo, kao hodočasničko mjesto, pruža za razvoj općine Teslić, ali i za napredak Hrvata ovoga kraja.

Kardinal Puljić je naglasio kako se kroz tri godišnja tradicionalna hodočašća na Kondžilu okupi preko 100.000 ljudi.

“Ovo svetište u Kondžilu je, na svoj način, duhovno središte Hrvata u BiH, posebice Hrvata Vrhbosanske nadbiskupije”, rekao je državni tajnik Milas. Dodao je kako će vlasti RH ustrajati u pomaganju održivog povratka, ali i ostanak Hrvata u ovom kraju.

Državni tajnici su održali sastanak s predstavnicima Hrvata iz općine Teslić te Milanom Miličevićem, načelnikom općine, koji je obećao nastavak potpore infrastrukturnim i drugim projektima koji su od posebnog značaja za Hrvate u toj općini.

Državni tajnici su posjetili općinu Žepče, gdje su obišli projekte koje sufinancira hrvatska vlada, Novo naselje sa 150 obiteljskih kuća, ambulantu obiteljske medicine i Osnovnu školu fra Grga Martić u mjestu Ozimici, koja je otvorena ove školske godine.

Tom prigodom državni tajnik Mažar je naglasio kako ga veseli da općina Žepče, za razliku od drugih dijelova BiH, ne bilježi značajniji odlazak ljudi.

“Čestitam načelniku općine Mati Zovku koji je, sa svojim suradnicima, omogućio razvoj gospodarstva te otvaranje radnih mjesta. Ono što mogu reći da će Vlada Republike Hrvatske, nastaviti davati potporu obnovi i stambenom zbrinjavaju te pomoći Hrvatima žepačkog kraja, koji ostaju u svom zavičaju, u osiguravanju krova nad glavom“, rekao je državni tajnik Mažar. On je značajniju potporu najavio na proljeće sljedeće godine.

Mato Zovko, načelnik općine Žepče zahvalio je na dosadašnjoj potpori Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori.

Posjetu Bosni i Hercegovini, državni tajnici su završili u selu Kornica kod Šamca, gdje se uz potporu hrvatske vlade provodi projekt edukacije i zapošljavanja mladih „Iuvenus Fructus“. Tom prigodom, nakon završetka teorijskog i praktičnog dijela edukacije, šestoro mladih iz te i susjednih sela dobilo je i financijski poticaj za pokretanje proizvodnje nasada voćaka – od sibirskog limuna, jabuke, aronije do povrtlarskih kultura.

„Zahvaljujući ovom projektu, vi ostajete tu. Ponosni smo što Vlada Republike Hrvatske sudjeluje u ovom projektu koji za cilj upravo ima zaustavljanje odlaska mladih iz BiH i otvaranje novih radnih mjesta, u ovom slučaju putem samozapošljavanja. Ovaj projekt je model, primjer i dokaz kako zajedničkim snagama možemo uspjeti i mijenjati stvari na bolje“, naglasio je državni tajnik Milas.

U pratnji državnih tajnika bili su dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, ministar za raseljene i izbjegle osobe u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš te saborska zastupnika Ljubica Maksimčuk, članica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hina/dž