Epidemija HIV-a među gay i biseksualnom populacijom na jugu SAD

Jučer je objavljena nova karta koja prikazuje koliki je rizik od zaraze HIV-om za homoseksualne i biseksualne muškarce u SAD-u.

Karta je pokazala da se nekoliko gradova na jugu zemlje smatra posebno rizičnim područjima, a to su prije svega: Columbija u Južnoj Karolini, El Paso u Teksasu i Jackson u Mississippiju. U navedenim gradovima, kod više od 25 posto muškaraca koji su spavali s drugim muškarcima naknadno je dijagnosticiran HIV.

“Ovo je prvi put da smo uspjeli proučiti koliki je teret infekcija HIV-om… i to smo uspjeli napraviti precizno geografski”, izjavio je na konferenciji za novinare epidemiolog Eli Rosenberg iz Emory Rollins Škole za javno zdravstvo.

ABC news

Prema izvještaju, na jugu SAD-a se nalazi čak 21 od 25 metropola u kojima je najveća raširenost HIV-a među homoseksualnom i biseksualnom populacijom, a analiza je pružila nove dokaze da raste nesrazmjer između epidemije HIV-a na jugu i ostatku zemlje.

Inače, gay i biseksualni muškarci imaju 57 puta veće šanse oboljeti od HIV-a od drugih muškaraca u SAD-u, tvrde autori istraživanja.

Mnogi za stanje krive i zdravstveni sustav koji nedovoljno brzo identificira zaražene muškarce i ne pruža im odmah odgovarajuću skrb, a branitelji homoseksualnih prava tvrde da je kod takvih muškaraca i veća šansa da se naknadno stigmatiziraju i završe kao siromašni dio populacije.

Istodobno, napominju da bi federalni i državni projekti za prevenciju HIV-a trebali biti više koncentrirani na gradove u kojima je koncentracija oboljelih od HIV-a viša, te se postavlja pitanje kako kako se raspoređuju sredstva na lokalnoj razini, istaknuo je Rosenberg za abc NEWS.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/abc
Photo: Thinkstock