(FOTO) SAD priprema sankcije za komunističku Kinu zbog represije u Hong Kongu

epa08519972 Riot police detain a protester during a rally against a new national security law on the 23rd anniversary of the establishment of the Hong Kong Special Administrative Region in Hong Kong, China, 01 July 2020. Chinese President Xi Jinping has signed into law the national security legislation Beijing has tailor-made for Hong Kong, prohibiting acts of secession, subversion, terrorism and collusion with foreign forces to endanger national security. EPA/MIGUEL CANDELA

Hong Kong je živio i razvijao se 150 godina pod britanskim suverentitetom i načelima zapadnog svijeta. Time su ljudska prava i ekonomski razvoj bili bitno viši nego u komunističkoj diktaturi Mao Ce Tunga, idola mnogih ljevičarskih ekstremista na Zapadu. Zbog toga se danas represivne vlasti komunističke Kine nastoje nasilno obračunati s legitmnim i legalnim prosvjednicima odraslih na zapadnom demokratskom duhu, što SAD žele spriječiti.

Američki Zastupnički dom u srijedu je jednoglasno odobrio tekst koji predviđa automatske sankcije protiv kineskih dužnosnika koji ne poštuju međunarodne obveze Kine prema autonomiji Hong Konga, piše jutarnji.hr

Budući da se ovaj tekst donekle razlikuje od onoga koji je, isto tako jednoglasno, odobren 25. lipnja u Senatu, u četvrtak će se ponovo uputiti u gornji dom na glasovanje. Da bi stupio na snagu mora ga potpisati predsjednik Donald Trump.

Ovaj zakonski nacrt promiču i podupiru i republikanci i demokrati, u nastojanju da pojačaju pritisak na Peking nakon mjera koje je bila donijela američka vlada pošto je Kina u utorak usvojila zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kong.

Njegovi autori napose navode primjer “čelnika Kineske komunističke partije odgovornih za nametanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga” i policijske postrojbe umiješane u progon hongkonških prosvjednika. Kaznene mjere primjenjivat će se i na banke koji bi provodile “veće transakcije” sa sankcioniranim fizičkim i pravnim osobama.

Policija u Hong Kongu je počela primjenjivati kontroverzni Zakon o sigurnosti kojim se bitno sužavaju prava na legalne i legitimne prosvjede. Komunističke vlasti uhitile  su gotovo 200 osoba pod optužbama kršenja novog zakona i nezakonitog okupljanja. Nacionalni zakon je donesen u utorak u tajnosti, a kritičari ističu da je riječ o opasnom uskraćivanju ljudskih prava i ušutkivanju opozicije.

Hong Kong je u prošlosti bio britanska kolonija, te se razvijao u skladu s demokratskim principima zapadnog svijeta u vrijeme dok je Kina prolazila komunistički teror i diktaturu pod vodstvom zločinca Mao-Ce-Tunga. Dana 1. srpnja 1997., proveden je prijenos suvereniteta s Velike Britanije na Narodnu Republiku Kinu, ali i problemi za stanovnike Hong Konga koji su živjeli i razvijali se 150 godina pod britanskim suverentitetom i načelina zapadnog svijeta. Time su ljudska prava i ekonomski razvoj bili bitno viši nego u komunističkoj diktaturi, jednako kao i u Macau koji je bio pod portugalskom upravu. U isto vrijeme i Tajvan, naseljen Kinezima i neovisna država od Kine, postao je jedna od najrazvijenijih država Azije u vrijeme dok su milijuni Kineza umirali od gladi u “kulturnoj revoluciji” komunizma i pod brutalnim terorom kineskih komunističkih vlasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr